*Nettavisen* Nyheter.

Befalet angriper Krohn Devold

Befalets Fellesorganisasjon mener forsvarsminister Kristin Krohn Devold er en belastning for Forsvaret og regjeringen etter den dramatiske overskridelsen på nesten én milliard kroner.

18.01.05 12:24

- Forsvarsministeren fremstår nå som en belastning for Forsvaret og regjeringen. Vi må regne med at denne saken nå får en politisk løsning. Tilliten til Forsvaret er alvorlig svekket, og må gjenreises. Det er ikke Kristin Krohn Devold i stand til, sier lederen i Befalets Fellesorganisasjon (BFO), Didrik Coucheron.

Nærmere et direkte krav om at forsvarsministeren må gå av er det vanskelig å komme.

- Tilliten er tynnslitt. Det kan være grunner til at forsvarsministeren må sitte likevel, men det er politiske grunner. Jeg tror ikke Kristin Krohn Devold er i stand til å gjenreise tilliten til Forsvaret, så får andre trekke konklusjonene, sier Couucheron til TV 2 Nettavisen.

Ingen tillit
BFO mener Forsvarets overforbruk på rundt 950 millioner i 2004 er et resultat av at den politiske ledelsen i forsvarsdepartementet - det vil si Kristin Krohn Devold - har grepet inn og forsøkt å detaljestyre Forsvaret.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette er resultatet av økende politisk detaljstyring. Vi har i de siste årene sett en økende grad av politisk detaljstyring, sier Didrik Coucheron.

Den politiske detaljstyringen skjøt for alvor fart når Forsvarets Overkommando ble nedlagt, og Forsvarsstaben gjenoppsto og ble knyttet til Forsvarsdepartementet, mener befalsorganisasjonen.

- Forsvarssjefen mistet dermed store deler av sin stab, og kontroll og styring ble vanskeliggjort, om ikke umuliggjort, sier Coucheron.

Sablet ned
Han peker på at forsvarsministeren grep inn i høst da Forsvaret oppdaget at pengene ikke strakk til og la marinen til kai. Forsvarsministeren beordret seilingen gjenopptatt og ga sjefene som var ansvarlige for avgjørelsen en kraftig skrape.

- Denne episoden er et eksempel på at BFOs krav om forsvarlig forvaltning besvares med høyere operativt trykk og høyere tempo i omstillingen. Det som var en ansvarlig reduksjon i forhold til budsjettrammen, ble til de grader sablet ned av Forsvarsministeren, sier Coucheron.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.