*Nettavisen* Nyheter.

Befaring på Torp flyplass etter dødsfall

TOK AV FRA TORP: Den døde 17-åringen ble funnet da flyet hadde landet i Amsterdam torsdag morgen. KLM-flyet, en Embraer E-190, tok av fra Torp flyplass i Sandefjord klokka 6.20. Overvåkingsbilder fra Torp viser at en person oppholdt seg i nærheten av flyet ved 3-tiden natt til torsdag. Foto: Peder Gjersøe (NTB scanpix)

- Vi går gjennom bildebevis og forsøker å kartlegge nøyaktig hva som har skjedd.

Sandefjord/Oslo (NTB-Solveig Joten Svensen og Peter Tálos): Luftfartstilsynet og representanter fra KLM møtte fredag representanter for Torp Sandefjord lufthavn for å gå gjennom sikkerheten etter at en 17-åring ble funnet død i en hjulbrønn.

Les også: - Pliktig til å sjekke alle åpne hulrom i flyet

Arbeidet med å finne ut hva som skjedde da 17-åringen fra Larvik døde ble trappet opp fredag.

– Vi går gjennom bildebevis og forsøker å kartlegge nøyaktig hva som har skjedd og eventuelt hva som gikk galt, sier administrerende direktør Gisle Skansen ved Torp Sandefjord lufthavn til NTB.

Befaring

Skansen har en mistanke om hvordan 17-åringen kom seg inn på flyplassområdet, men vil foreløpig ikke utdype hva den går ut på.

– Vi får se hvilke funn og konklusjoner vi kommer fram til, sier lufthavnsjefen.

Undersøkelsene vil pågå gjennom dagen, og partene skal også gjennom en grundig befaring på flyplassen.

– Vi har befaring ved rent fysiske elementer, altså gjerdelinjer, flyutstillingsplasser og så videre, og så går vi gjennom rutinene og hvorvidt de er blitt fulgt, forteller Gisle.

Rapport til uka

I løpet av neste uke vil Luftfartstilsynet presentere en rapport om hva de mener kan ha vært årsaken til at gutten uoppdaget kom seg inn på flyplassen og inn i hjulbrønnen til KLM-flyet som tok av om morgenen.

– Det er veldig mange sikkerhetsbarrierer for å komme seg inn på en flyplass. Her har vedkommende forsert veldig mange, og det skulle jo ikke skje, sier kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i Luftfartstilsynet til NTB.

Hun forteller at det er ført tre tilsyn med Torp Sandefjord lufthavn i løpet av de siste ti måneneene, et vanlig antall. Rapportene fra slike tilsyn er hemmelige av sikkerhetshensyn.

Inngjerdet og overvåket

I kjølvannet av dødsfallet vil tilsynet skrive en egen rapport.

– Vi ønsker å komme til bunns i saken for å lære av feil. Dette er viktig for å hindre gjentakelse, sier Kvarum.

Den døde 17-åringen ble funnet da flyet hadde landet i Amsterdam torsdag morgen. KLM-flyet, en Embraer E-190, tok av fra Torp flyplass i Sandefjord klokka 6.20. Overvåkingsbilder fra Torp viser at en person oppholdt seg i nærheten av flyet ved 3-tiden natt til torsdag.

Hele flyplassen er inngjerdet og videoovervåket, ifølge Gisle. Han vil ikke kommentere hvorvidt noen til enhver tid følger med på overvåkingsskjermene, men understreker at Torp selvsagt følger sikkerhetskravene som stilles av luftfartsmyndighetene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.