Gå til sidens hovedinnhold

Begge nestlederne går mot Knut Arild Hareides råd om Ap-støtte

Begge KrFs nestledere, Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad, ønsker å forhandle med de borgerlige før de går til Arbeiderpartiet.

2. november holdes ekstraordinært landsmøte i KrF. Da skal partiet bestemme seg for hvilken retning de skal ta. Beslutningen kan bli historisk.

Partileder Knut Arild Hareides klare råd er at de satser på et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet, men det er ikke de to nestlederne i partiet enige om.

– Jeg har valgt å gi et råd som er ulikt Knut Arild Hareides råd, sa Olaug Bollestad etter fredagens landsstyremøte, og påpeker at beslutningen skal tas av partiorganisasjonen.

Hun forklarer at hennes råd er å se hva de får igjen for sine politiske prosjekter hos nåværende regjering først.

Kjell Inge Ropstad deler store deler av Hareides analyse.

- Jeg er enig om at vi må søke regjering. Men hans råd om å sondere med Arbeiderpartiet og Senterpartiet deler jeg ikke fullt ut. Først må vi snakke med dagens regjering. Om det ikke fører fram, bør vi gå andre veien, sa Ropstad.

Skulle Hareide få flertallet i partiet bak seg, vil det være første gang i historien at KrF danner regjering med Ap.

Unngå budsjettkollisjon

Da partilederen og de to nestlederne møtte pressen fredag kveld ble det bekreftet at det vil holdes et ekstraordinært landsmøte i høst.

- Jeg har ikke bare fått positive tilbakemeldinger på SMS fra partikolleger i dag, men det de setter pris på er at denne prosessen eier partiet, sier Hareide.

Ifølge Hareide er datoen for det ekstraordinære landsmøtet valgt for ikke å kollidere med forhandlingene om neste års statsbudsjett.

– Vi vil ikke sette det politiske Norge på vent, sier KrF-lederen, som ikke ønsker å spekulere i om han kan fortsette som partileder dersom landsmøtet ikke følger hans råd, men vedtar å gå inn i dagens regjering.

Les mer: KrFs landsstyre holder ekstraordinært landsmøte

Selektiv historiefortelling

Det har lenge vært sterk indre strid i KrF om partiet skal holde seg på borgerlig side eller søke samarbeid med de rødgrønne. Striden ble altså ikke mindre etter Hareides tydelige råd. Allerede fredag haglet kritikken.

– KrF hører hjemme på ikke-sosialistisk side. Det er en avgrunn mellom grunnfjellet i Ap og grunnfjellet i KrF i spørsmål som handler om menneskeverd og sorteringssamfunn, sier stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan til NTB.

KrFU-leder Martine Tønnessen mener Hareide bedriver en selektiv historiefortelling:

– Han utelater viktige seire KrF har fått med dagens regjering, for ikke å snakke om det ideologiske fellesskapet, sier hun til Dagbladet.

Les også

Jonas Gahr Støre om mulig KrF-samarbeid: - Ser positivt på mulighetene

- Vi vil fortsette å være regjering i Norge

Også statsminister Erna Solberg møtte pressen fredag. Hun har vært forberedt på det som ville komme frem på Krfs landsstyremøte etter samtaler med Hareide, forteller hun, men ønsker fremdeles partiet velkommen og mener det ville være et bedre alternativ for KrF.

- Da får du en flertallsregjering. En regjering hvor du må gjennom forhandlingene én gang, og ikke to ganger, slik du må med Knut Arilds alternativ. Da må du først til regjering og så til SV etterpå.

På spørsmål om hvilket mottrekk hun har om Hareide får gjennomslag svarer hun at det kommer an på hvordan partiet opptrer i Stortinget.

- Vi vil fortsette å være regjering i Norge, så lenge vi har flertall bak oss for de sakene vi har, sier Solberg.

- Vi må leve etter den gamle Kjell Magne Bondevik-doktrinen som jeg lærte da jeg satt i hans regjering; du må styre som om du sitter til evighet, men du må være forberedt på at du kan måtte gå av hver dag.

Frp-leder Siv Jensen advarer KrF mot venstredreining.

– Mange vil reagere på et KrF-samarbeid med venstresiden, spesielt på Sør- og Vestlandet, mener hun.

Jensen legger i disse dager siste hånd på neste års statsbudsjett, som skal legges fram mandag 8. oktober. Hun trenger KrFs støtte for å få det gjennom i Stortinget.

Ifølge VG kan statsminister Erna Solberg komme til å stille kabinettsspørsmål dersom hennes regjering ikke får et klart flertall for budsjettet.

Les mer: Erna Solberg: – Vi vil gjerne ha med KrF

Åpen dør

Ap-leder Jonas Gahr Støre holder på sin side døra vidåpen for KrF.

– Det er klart at hvis flertallet skifter, så er Arbeiderpartiet klar, sier han.

Men Støre gjør det også klart at det ikke er naturlig for Ap å lukke døra for SV.

– Vår erfaring med å samarbeide med SV er positiv, sier han til NTB.

Les mer: Siv Jensen advarer KrF mot venstredreining

Kommentarer til denne saken