RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Begravd av snømassene

Sist oppdatert:
Bjørn Monsø lå begravd i tre timer etter å ha blitt tatt av et snøras. Nå begynner skredsesongen i fjellet.

Det går mot en strålende helg, men med stor snøskredfare.

Bjørnar Monsø ble tatt av et ras i påsken i fjor. I tre timer lå han fastklemt under snømassene før han ble reddet.

- Jeg så det som svært sannsynlig at jeg kom til å dø her, sier han i dag - tilbake ved foten av fjellet der raset gikk.

Sjekk helgeværet her

Til TV 2 Nyhetene forteller Monsø hvordan han ble tatt av snømassene, og hvordan han overlevde timene som begravet i Visdalsheia i Romsdalen.

- Inferno av snø
- De to øverste centimetrene i snølaget løsnet oppe i fjellet. Deretter gikk det bare noen tidelers sekund, så var alt et inferno av snø og krefter, forteller Monsø.

Raset førte Monsø ned den stupbratte fjellsida. Det er en høydeforskjell på ca. 500 meter fra der skredet ble utløst til stedet han ble liggende - begravd i snømassene.

Bare venstre fot og halve høyreskien stakk opp av snøen. Slik lå han, ved bevissthet, i tre timer.

- Stor sjanse for å dø
- Jeg tenkte at her er det stor sjanse for å dø. Men jeg gav aldri opp håpet, så jeg ble liggende å rope med ujevne mellomrom, minnes han.

Redningsmannskapene lette lenge på feil sted. De trodde han befant seg lenger opp i fjellsida. Men så hørte en person tilfeldigvis noen svake rop. Ikke lenge etter var MMonsø reddet - i siste liten.

Kroppstemperatur på 29 grader
- At han hørte meg der, er nok det som reddet meg. På det tidspunktet var jeg i ferd med å miste bevisstheten. Jeg vet ikke hvor mye lenger jeg kunne klart å rope.

Da redningsmannskapene endelig fikk ham ut av snømassene, hadde Monsø pådratt seg et komplisert lårbensbrudd. Kroppstemperaturen var på omtrent 29 grader.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere