Behandlet i Norge - syk i Sverige

Ett av de seks asylbarna som fikk behandling mot apati i Norge, ble syk straks det kom tilbake til Sverige.

22.11.05 16:41

- Vi har hatt seks barn hos oss, alle fra eks-Jugolsoavia og fra det tidligere Sovjet. De var apatiske, slappe og hadde problemer med å ta til seg næring, sier tjenesteleder Inger Schanche i Bærum helsetjenester til TV 2 Nettavisen.

Barna, som kom til Norge via Tanum transittmottak i Bærum, fikk behandling for apati i perioden fra september i fjor til april i år.

Det er Svenska Dagbladet om tirsdag skriver om forsøk i Norge med å overvåke flyktningfamilier med apatiske barn døgnet rundt. Da har barna blitt bedre. Svenske innvandringsmyndigheter mener noen asylsøkere og flyktninger er så desperate etter å få bo i Sverige at de forgifter barna sine for å få bli. Dopede barn oppfattes som apatiske.

- Friske
De seks barna som ble behandlet i Norge var i alderen seks til 16 år. Hvorfor de var apatiske, vet Schanche lite om.

- Om dette er omsorgsvikt er en av tankene en gjør seg. Eller om det andre grunner som ligger bak, sier hun.
Ifølge Schanche var alle de seks barna i god form og oppe etter at de fikk behandling i Bærum.

- Jeg vet at i ett tilfelle var barnet bra etter behandling hos oss. To dager etter at familien var tilbake i Sverige , var barnet tilsynelatende apatisk igjen. En kan jo undre seg over hva det skyldes, sier hun.

Dopet?
Helsetjenesten i Bærum ble orientert fra svenske helsemyndigheter om at de apatiske barnene kan ha vært dopet ned.

- Da det ble kjent for oss, tok vi prøver av de barna som da var hos oss. Ingen av disse prøvene ga utslag på at de skulle vært dopet, sier Schanche.

Også Utlendingsdirektoratet avvsier at barn er forgiftet i Norge for å virke apatiske.

- Vi har ikke opplysninger om at det skal være et tilsvarende utbredt problem av asylbarn med apati i Norge som i Sverige. Og tilfeller der foreldre skal ha forgiftet barna for at de skal fremstå slik, kjenner jeg overhode ikke til, sier Paula Tolonen, avdelingsdirektør i asylavdelingen i UDI til TV 2 Nettavisen.

Alle asylsøkerbarna kom fra Sverige. Tre av dem var ikke syke da de første gang kom til mottaket på Tanum. Men familien forsvant fra mottaket og reiste til Sverige, og da de returnerte var barnet apatisk, opplyser avdelingslederen.

Alle de seks reiste fra Norge etter at de hadde fått behandling.

Atskilt
Etter at det første tilfellet av asylbarn med apati kom til Norge, opprettet Bærum helsetjenester egne rutiner for behandling av barna. Ifølge Schanche blir familien og barna plassert i hvert sitt sykehusværelse.

- De barna som kom hit, var det ille med. De verken spiste, drakk eller gikk. Noen var bleiebrukere, andre måtte får hjelp til å få i seg mat, sier hun.

Årsaken til at de velger å skille barna og foreldrene er at det er sykepleiere rundt barnet døgnet rundt.

- Vi synes ikke det er riktig at barna skal stelles og mates til alle døgnets tider inne på rommet mens foreldrene er der, sykepleierne går inn og ut. Men vi har også mødre som mater barna med sykepleier til stede, sier Schanche.

Hun understreker at sykepleiernes 24 timer profesjonelle omsorg og overvåking av barna gir gode resultater.

-Nok hvile, riktig mat og omsorg har resultert i at disse barna har kommet seg veldig raskt, sier hun.

Svensk problem
Ifølge UDI er problem med apatiske barn noe Sverige har spesielt. Tolonen viser til at barna som ble behandlet på Tanum var barn som kom fra Sverige.

- Omfanget av dette er betydelig større i Sverige enn i Norge, sier hun.

Tolonen kjenner ikke til at asylsøkerfamilier i Norge tyr til ulovlige metoder som rammer barna for å få opphold her i landet.

- Det er klart at ting kan skje uten at vi vet om det. Men det er detaljer som helsetjenestene i de enkelte mottakskommunene i så fall følger opp, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.