RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Behold brunfargen lenger

Foto: Scanpix
Vil du bli så brun som mulig, men ikke bli brent? Vil du at brunfargen skal vare så lenge som mulig? TV 2 Nettavisen forteller deg hvordan du beholder brunfargen.

(SIDE2): Mens søringene har kunnet hygge seg i solen i flere uker, er det nå de forbi Trondheim som får nyte godt av varme stråler.

For alle nedenfor Trøndelags-fylkene er det derfor en sak å beholde brunfargen de allerede har fått, mens nordafør bør man forberede kroppen på soling.

Fristende sol
Det er fristende å legge seg langflat i sola for kjapt å få litt brunfarge på kroppen. Men det kan være farlig også. Før du vet ordet av det er du solbrent, og noen dager etter flasser hele brunfargen av.

For at du skal holde på brunfargen er det lurt å vite litt om UV-stråler og beskyttelse.

Bølgelengder
UV-stråler er bølgelengder som kommer fra sola. Det finnes tre typer UV-stråler; UVA- UVB- og UVC-stråler.

- UVA-strålende er de lengste bølgelengdene, og disse vil trenge lengst ned i huden. Man antar at det er disse strålene som fører til fotoaldring av huden, altså rynker, og også hudkreft, sier Torgrim Andersen i AC-SunCare Institute as.

- UVB-strålene er strålene som gjør deg solbrent. Disse strålene er hovedårsaken til føflekkreft. UVC-strålene blir stoppet av ozonlaget og kommer ikke ned til oss, fortsetter han.

Det er UVA-strålene som gir den raskeste brunfargen. Denne fargen forsvinner imidlertid etter kort tid.

UVB-strålene derimot fortykker huden og gjør at du får den varige brunfargen.

UVC-strålene blir stoppet av ozonlaget og kommer ikke ned til oss.

Selvbeskyttende melanin
Når du soler deg, produserer huden et stoff som heter melanin.

- Melanin er kroppens egen solbeskyttelse, og det er det som kalles pigmenter. Pigmentene i huden skaper brunfargen. Når huden blir brun, er det hudens måte å forsvare seg på mot UV-strålene, sier Andersen.

For sommerblek hud kan det ta opptil en uke før det beskyttende pigmentet har kommet ordentlig opp i hudoverflaten. Det er derfor viktig å sole seg sakte og bruke solkrem for å bygge opp en varig farge.

22 pekefingre med solkrem
Solkrem består som regel av en kombinasjon av fysiske og kjemiske UV-filtre. Den hindrer altså en del av UV-strålene i å komme gjennom til huden. Ved å sette sammen filtrene på en riktig måte, vil man kunne filtrere bort over 90 prosent av UV-strålene.

- Ved å kombinere filtre klarer man å blokkere ulike bølgelengder, forklarer Torgrim Andersen.

SPF er betegnelsen for solfaktor. Når en solkrem har faktor 15 (SPF 15) betyr det at det tar 15 ganger så lang tid før huden blir brent.

- Dette gjelder imidlertid bare hvis du bruker nok solkrem. Et voksent menneske må bruke 2 mg solkrem per kvadratcentimeter, det vil si ca 22 pekefingre med solkrem, for å dekke hele kroppen, sier Andersen.

- De fleste bruker under halvparten av det som er nødvendig. Da vil den reelle faktoren også halveres, fortsetter han.

En annen betegnelse du kan finne på solkremflasken er UVA. Den viser hvor god UVA-beskyttelse solkremen har.

- Hvis det står UVA 12, betyr det at den øyeblikkelige pigmenteringen tar 12 ganger så lang tid som hvis du ikke bruker solkrem, sier Andersen.

Ved å bruke solkrem, tar det altså lengre tid å få farge.

Hvor mye sol tåler jeg?
Torgrim Andersen sier at det viktigste er å vite hvor mye sol din hudtype tåler.

- Du har en hudtype som tåler en viss mengde sol. Basert på solstyrken i dag, så tåler huden din et visst antall minutter i sola. Det er ren matematikk, sier han.

Hudlegene sier at det beste er å utsette huden sin for så lite sol som mulig. Det vil si akkurat så mye sol at du får i deg nok D-vitamin, men ikke mer.

Andersen vil ikke tilbakevise dette, men forklarer at huden din tåler en viss MED (Minste Erytheme Dose). MED betyr den dose sol som skal til for å gi huden din det minste tegn til rødlighet.

- Hvis du vet hvor mye MED huden din tåler, er det lett å beregne hvor mange minutter du kan være i sola før du blir brent, sier Andersen.

Sjekk hvor lenge du kan være i sola i dag her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere