RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beholder uskikkede lærerstudenter

(Scanpix)
Sist oppdatert:
For å beholde økonomisk støtte, velger studiestedene å beholde uskikkede studenter.

Lærerstudentenes skikkethet blir vurdert kontinuerlig, både på skolen og ute i praksis. Studentene som faller gjennom, skal i teorien veiledes ut fra studiet.

Færre studenter dyrt
Da taper studiestedet de 30.000 kronene de årlig får i støtte per student. Det har ikke alle skolene råd til.

- I praksis fører dette til at studiestedene velger å ikke kutte studenter som ikke er skikket for utdanningen for å ikke tape penger, sier Knut Eri Bjelland, leder for pedagogstudentene i Utdanningsforbundet til TV 2 Nettavisen.

Pengene må følge skolen
Pedagogstudentene ønsker nå at studentvurderingene ikke skal gjøre innhogg i studiestedets økonomi.

- Vi ser for oss at pengene følger studiestedet slik at det sikrer studiestedet økonomisk, til tross for at antall søkere kan variere fra år til år. Når det forekommer variasjon i søkertallene er det også ugunstig for studiestedene å sette opp budsjetter når de ikke vet hvor mange penger man får, forklarer Eri Bjelland.

Søkermassen halvert
Høgskolene i Bergen, Oslo, Sør-Trøndelag, Stavanger og Østfold har fylt opp sine studieplasser ved allmennlærerstudiet. Til tross for en oppgang på 13,5 prosent i søkertallene til lærerstudier, er søkermassen til distriktene enkelte steder nesten halvert.

- Det er bekymringsfullt at studiestedene i byene stadig trekker flere søkere, mens distriktene ikke klarer å holde følge, sier Eri Bjelland.

Lite penger gir dårlig kvalitet
Det har blitt 200 færre studiesteder ved lærerutdanningene på landsbasis, selv om det nylig ble opprettet 110 nye plasser i byene.

Færre studenter gir mindre penger, som igjen kan gå ut over kvaliteten.

- Jo mindre penger skolen har, dess færre forelesninger har de råd til. Da tvinges skolene til å ta i bruk andre undervisningsmetoder som for eksempel flere fellessamlinger for alle studentene. Og det er jo ikke bra for studiekvaliteten, sier han til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere