RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beklager at penis-innslag ble vist for sjuåringer

FOR STERKT: Line Jansrud er programleder i serien på NRK Newton om puberteten. Brandengen skole beklager at episoden «Guttetiss» ble vist for 2. klassinger. Foto: Skjermdump fra NRK
FOR STERKT: Line Jansrud er programleder i serien på NRK Newton om puberteten. Brandengen skole beklager at episoden «Guttetiss» ble vist for 2. klassinger. Foto: Skjermdump fra NRK
Sist oppdatert:
Detaljerte nærbilder, berøringer og forklaringer om guttetisser og mannetisser ble for sterk kost for noen foreldre på skolen.

(Drammens Tidende): Det var en episode i NRK Newtons programserie om pubertet som fikk foreldre til å reagere, og ta opp saken med skolen. Episoden viste blant annet nærbilder av mannlige kjønnsorganer og programleder Line Jansrud som berørte disse og forklarte om hvordan de vokste i puberteten. Hun brukte også et variert utvalg av slanguttrykk om tissen.

Beklaget
Etter reaksjonene fra foreldre rykket skolen ut med et brev til foreldre og foresatte der skolen beklaget at innslaget ble vist for 2. klassen.

«Vi har full forståelse for at noen kan synes at dette kan være støtende og lite passende for sjuåringer. Vi beklager derfor på det sterkeste at dette klippet ble vist, og har full forståelse for at noen av dere foreldre reagerer på dette.», heter det i brevet fra skolen.

Gro Tveten er rektor ved Brandengen skole. Hun sier noen foreldre reagerte på innslaget.

– Jeg kan ikke si nøyaktig hvor mange, men det var flere. Saken ble diskutert foreldrene i mellom, og meningene var delte. Vi har forskjellige grenser, og reagerer forskjellig på ting, sier Tveten. Hun beklager at innslaget ble vist til så små elever.

Må informere
– Jeg tror egentlig ikke at 2. klassinger tar skade av å se slikt, men det er viktig at vi snakker med både barna og informererer foreldrene på forhånd. Det skjedde ikke i dette tilfellet, og det beklager jeg, sier Tveten, som er en stor tilhenger av NRK Newton.

– Newton lager programmer om viktige ting på en barnevennlig måte. Programmer om kropp og nakenhet er viktig, men dette var ikke satt inn i en pedagogisk sammenheng fra vår side, og foreldrene skulle vært informert i forkant, sier Tveten.

– Hva var det foreldre reagerte på, rent konkret?

– De foreldrene som reagerte syntes det var for tidlig med denne typen info til 2. klassinger, de likte ikke deler av filmen og de likte ikke begrepene som ble brukt om det mannlige kjønnsorgan, sier Tveten. Hun legger til at reaksjonene ikke var religiøst begrunnet.

Åtte til tolv år
Kirsti Moe er redaksjonssjef i vitenskapsredaksjonen i NRK.

Hun sier Newton i utgangspunktet er laget for barn i aldersgruppen åtte til tolv år.

– Og serien om puberteten er tenkt for barna i øvre del av dette aldersspennet, sier Moe.

Serien, som er på totalt åtte programmer, går både på NRK1 og NRK Super. Kroppshår og pupper er blant de andre temaene som tas opp.

Første siden Trond Viggo
– Og på Super er programmene merket med at de kan virke skremmende på barn under sju år. Så her må man være obs, sier Moe.

Hun legger till at NRK er «kjempestolt» over programserien om puberteten.

Ifølge Moe har NRK også fått noen andre reaksjoner på programmet.

– Først og fremst fra foreldre som er overrasket over at dette er et barneprogram.

– Dette er det første programmet av denne typen siden 1981, da Trond Viggo var ute med «Kroppen vår».

Les flere  saker dra Drammens Tidende her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere