RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Beklager nazisammenligning

Foto: Eirik Hagesæter (Bergensavisen)
Amir Payan (SV) innrømmer at det var feil å sammenligne Stoltenberg-regjeringen med naziregimet.

- Jeg har fått mange og sterke reaksjoner på at jeg sammenlignet Stoltenberg-II-regjeringen sin asyl- og innvandringspolitikk med et regimet som invaderte Norge og tok fra oss friheten, samt med industrielle teknikker drepte millioner av uskyldige mennesker. Det var feil av meg å sammenligne den sittende regjeringen med naziregimet, skriver Payan i en pressemelding til BA.no.

Bakgrunnen for pressemeldingen er Payans uttalelser mandag, der han blant annet sa «Jeg mener Jern-Jens og regjeringen fører en nazipolitikk».

Leder i Bergen SV, Åge Christian Jacobsen, reagerte sterkt på uttalelsene til Payan, og kalte dem blant annet for «hinsides».

- Han burde ha snakket med oss før han sa noe slikt. Nå blir vi nødt til å ta det opp i ettertid, sa Jacobsen til BA.no mandag.

Les også: - Regjeringen fører en nazipolitikk

- Rasistisk
Payan understreker at han fortsatt er sterkt uenig i regjeringens asylpolitikk, og kaller den rasistisk.

- Politikken henger primært sammen med en irrasjonell motvilje mot innvandring, en motvilje som politikerne bøyer seg for, og en motvilje som med atskillig rett kan kalles rasistisk.

Payan mener regjeringen går Frps ærend og mistenkeliggjør alle som søker asyl ved å blande sammen kriminal- og asylpolitikk.

- Urettferdig
Han sammenligner også utsendelsene med minstepensjonister som ikke klarer å betale husleien.

- Huseier vil nøle og politiet vil be om minnelige ordninger. En fattig asylsøker er i samme situasjon. Den hendelsen jeg har tatt opp bør være en påminnelse om en urettferdig asylpolitikk, ikke en påpekning av at noen gjenstridige mennesker nekter å bøye seg for en rettferdig lov, skriver han.

Utsendelsene harmonerer dårlig med norsk tradisjon, ifølge Payan.

- Det kan umulig ha vært regjeringens mening å forlate en praksis som er i pakt med det grunnleggende syn som gjelder for menneskeverd her i landet. Noe annet er etter min mening uverdig for en privilegert nasjon som vår.

- Forskjell
Payan kommer også med et stikk til mediene i sin pressemelding.

- Nazi-sammenligningene mine har rystet mediene og tatt debatten av sporet. Men i norske medier er det ulike regler for Kong Salomo og Jørgen hattemaker, eller Per-Kristian Foss og Amir Payan. Så seint som i vinter sammenlignet Per Kristian Foss Siv Jensen med Hitler, uten at noen medier ba Foss forlate Høyre av den grunn, skriver han.

Les flere saker hos Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere