RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bekymret etter kvakksalver-dom

Helsetilsynet frykter for pasientenes sikkerhet etter at homøopat Atle Johan Løvaas ble frifunnet for kvakksalveri.

- Vi tar dommen til etteretning, men samtidig er vi bekymret for konsekvensene for pasientene, sier Anne-Lisbeth Vabø, til Bergens Tidende. Hun er assisterende fylkeslege i Hordaland og var med på å politianmelde Løvaas etter et avisoppslag der han ble framstilt som en mirakelmann med en kur for det meste.

Dømt, så frifunnet
Fredag ble Løvaas frifunnet for alle anklager om kvakksalveri i Gulating lagmannsrett. Da saken ble behandlet i Bergen tingrett i januar, ble han dømt på ett av seks tiltalepunkter, for å ha påstått å kunne kurere kikhoste. Saken ble anket av påtalemyndigheten, men uten hell. For lagmannsretten renvasket homøopaten på alle punkt.

Vabø mener frifinnelsen viser at den nye loven om alternativ behandling, som trådte i kraft 1. januar 2004, bør endres. Til BT sier hun at loven ikke gir sterkt nok rettsvern for alvorlige syke mennesker.

C-vitamin mot fugleinfluensa
Løvaas ble landskjent da Se og Hør skrev en større reportasje om mannen, der han ble framstilt som en mirakelmann. En av hans pasienter sto fram og hevdet hun var blitt tilnærmet kurert for multipel sklerose. Artikkelen fikk Helsetilsynet til å åpne tilsynssak mot Løvaas og senere ble han tiltalt for kvakksalveri.

Under rettsforhandlingene i tingretten i januar, uttalt den omdiskuterte homøopaten at man kan forhindre fugleinfluensa ved å ta c-vitaminer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere