Bekymret for helsen til Nedas bror

ET ÅR I JORDAN: For ett år siden ble familien Ibrahim - med mor, far og barna Neda, Nael, Dima og Zoher - tvangsreturnert etter ti år på asylmottak i Sandnes i Rogaland. På bildet Dima, Zoher og Neda.

ET ÅR I JORDAN: For ett år siden ble familien Ibrahim - med mor, far og barna Neda, Nael, Dima og Zoher - tvangsreturnert etter ti år på asylmottak i Sandnes i Rogaland. På bildet Dima, Zoher og Neda. Foto: Tine Poppe (Nettavisen)

Nael (12) ble satt ned to klassetrinn i Jordan, og lærerne forstår ikke problemet hans, ifølge norsk lege.

11.06.14 20:08

OSLO (Nettavisen): Lege og barnepsykiater Aina Basilier Vaage reiser fredag til Irbid i Jordan for å møte familien Ibrahim, som i juni i fjor ble kastet ut av landet – etter ti år på asylmottak i Sandnes i Rogaland.

Nå 13 år gamle Neda, den eldste av de fire barna, har vært familiens ansikt utad og har ved flere anledninger vært den som har talt familiens sak i mediene.

Les også: - Jeg pleier å våkne mange ganger

Aina Basilier Vaage er særlig bekymret for helsetilstanden til Nedas et år yngre bror Nael, som har en diagnose som krever både medikamentell behandling og pedagogisk-psykologisk oppfølging.

Guttens helse står sentralt

Guttens helse har vært en sentral del av den såkalte Neda-saken, der spørsmålet har vært hvordan myndighetene skal vekte hensynet til barnets beste i slike saker opp mot innvandringsregulerende hensyn.

Da Neda kom til Norge i 2003 var hun to år gammel, og broren Nael var ett år. Foreldrene hevdet at de var statsløse palestinere som flyktet fra Bagdad etter invasjonen, men senere ble det klart at de var palestinere fra Jordan. Norske myndigheter, med UDI og UNE som utøvende instanser, besluttet derfor at hele familien måtte ut, tross den lange botiden i Norge. Nå bor de i Irbid nær grensen til krigsherjede Syria i et område som er sterkt preget av flyktningestrømmen fra nabolandet.

UNE fattet nytt vedtak

Advokat Arild Humlen tok Neda-saken til Oslo tingrett i fjor, tingretten opphevet det forrige vedtaket om avslag for familien. Men i stedet for å anke dommen, svarte Utlendingsnemnda (UNE) med å fatte et nytt vedtak med avslag. Konklusjonen var den samme: Familien får ikke asyl eller opphold på humanitært grunnlag.

Det var helsetilstanden til sønnen Nael som tingretten mente UNE ikke hadde vurdert. I det nye vedtaket hadde UNE tatt med en slik vurdering, men de mente at han ville få god nok oppfølging i Jordan.

NY RUNDE: Advokat Arild Humlen tar saken til tingretten på nytt i september. Foto: Erlend Aas (NTB Scanpix)


Ny runde i tingretten

Advokat Arild Humlen tar saken til tingretten på nytt i september, og på ny blir helsetilstanden til Nael og partenes vurdering av hans prognoser et viktig element i saken.

Advarte

Aina Basilier Vaage besøkte familien i Irbid to ganger i fjor, og drar ned igjen nå for å få et ferskt bilde av situasjonen. Hun sier det hun advarte mot før familien ble tvangsreturnert dessverre ser ut til å holde stikk: Situasjonen for Nael er svært vanskelig.

Aina Basilier Vaage. Foto: (Universitetet i Oslo)

- Det jeg hører er at hele familien er slitne og deprimerte. Nael vil ikke gå på skolen. Han ble satt ned to klassetrinn, og lærerne skjønner ikke hva som er problemet hans.

Nael var hennes pasient i Norge, og Vaage sier hun ikke har tenkt å slippe ham ennå, selv om gutten nå bor i Jordan.

- Uetisk å slippe ham

- Han sto registrert som min pasient her, men når man som lege ikke kan overlevere ham til et forsvarlig behandlingstilbud, mener jeg det er uetisk å slippe ham, sier hun til Nettavisen.

Vaage mener saken illustrerer noen av utfordringene i saker som dette og at det viser en manglende rettssikkerhet for asylsøkere.

- UNE har argumentert med at helsestellet og den oppfølgingen han får i Jordan er god nok og at man ikke kan la være å sende folk ut av Norge fordi de får et dårligere helsestell enn her. Men her er det tross alt snakk om barn som har vært ti år av sitt liv i Norge. Nael hadde en god utvikling her, men plutselig endrer dette seg, sier hun.


Slik har UNE kommentert Neda-saken

Da UNE i november i fjor tapte saken i Oslo tingrett var det fordi det etter rettens mening ikke fremgikk av UNEs beslutninger at den eldste sønnens helsemessige forhold var vurdert. Vedtaket ble kjent ugyldig på grunn av mangelfull begrunnelse.

- Tingretten er enig med UNE i at de innvandringsregulerende hensyn veier tungt i saken. Retten uttaler at norske myndigheter har et legitimt behov for å kunne utvise utlendinger som ikke har lovlig opphold og som ikke reiser frivillig, skrev UNE i en kommentar på sine nettsider 8. november 2013.

2. desember sa UNE at de hadde bestemt seg for ikke å anke dommen.

- UNE har i stedet truffet et nytt vedtak, med samme hovedkonklusjon som i tidligere avgjørelser, dvs. at familien ikke får asyl eller opphold på humanitært grunnlag i Norge. I det nye vedtaket er det tatt hensyn til de innvendinger Oslo tingrett hadde mot begrunnelsen i vedtaket som ble dømt ugyldig, het det i en uttalelse fra UNE.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.