RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bekymret over miljøgift-funn

Sist oppdatert:
Statens forurensingstilsyn er bekymret over at forskere har funnet økende mengde miljøgifter hos sjøfugleegg i arktiske områder.

Forskere fra Norsk Polarinstitutt og Tromsø Museum har ifølge NRK Troms og Finnmark funnet såkalte bromerte flammehemmere i sjøfugleeggene. Forskningen har pågått i over 20 år på oppdrag fra Statens forurensingstilsyn.

De undersøkte eggene kommer fra gråmåke, lundefugl, krykkje og polarmåke. Undersøkelsen viser at bromerte flammehemmere finnes svært langt fra kilden og stadig på nye steder.

- Undersøkelsen viser ikke bare at flammehemmerene er å finne langt fra kildene, men også i stadig økende konsentrasjoner, forklarer rådgiver Jon L. Fuglestad i Statens forurensingstilsyn til NRK.

- Dette er bekymringsfullt, fortsetter Fuglestad.

Det er første gang man undersøker miljøgifter over så lang tid i sjøfugleegg fra europeisk Arktis. Nå skal Statens forurensingstilsyn sende sine rapporter til Mattilsynet og Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Det er også for tidlig å si noe om faren for skader på fugleunger etter giftfunnene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere