*Nettavisen* Nyheter.

Bekymret over miljøgift-funn

Statens forurensingstilsyn er bekymret over at forskere har funnet økende mengde miljøgifter hos sjøfugleegg i arktiske områder.

05.01.06 10:54

Forskere fra Norsk Polarinstitutt og Tromsø Museum har ifølge NRK Troms og Finnmark funnet såkalte bromerte flammehemmere i sjøfugleeggene. Forskningen har pågått i over 20 år på oppdrag fra Statens forurensingstilsyn.

De undersøkte eggene kommer fra gråmåke, lundefugl, krykkje og polarmåke. Undersøkelsen viser at bromerte flammehemmere finnes svært langt fra kilden og stadig på nye steder.

- Undersøkelsen viser ikke bare at flammehemmerene er å finne langt fra kildene, men også i stadig økende konsentrasjoner, forklarer rådgiver Jon L. Fuglestad i Statens forurensingstilsyn til NRK.

- Dette er bekymringsfullt, fortsetter Fuglestad.

Det er første gang man undersøker miljøgifter over så lang tid i sjøfugleegg fra europeisk Arktis. Nå skal Statens forurensingstilsyn sende sine rapporter til Mattilsynet og Vitenskapskomiteen for mattrygghet. Det er også for tidlig å si noe om faren for skader på fugleunger etter giftfunnene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.