*Nettavisen* Nyheter.

Bellona-leder arrestert

Bellona-leder Frederic Hauge ble sammen med et titalls andre miljøaktivister arrestert etter at han kastet seg i vannet foran boreriggen «Eirik Raude» søndag formiddag.

14.11.04 14:53

- Bellona og Natur og Ungdom holdt på en times tid. Greenpeace ble avskåret med en gang og arrestert. Det var massivt oppbud av politi- og militærpersonell, som om de bevokta en ekstremt stor miljøfare, sier Greenpeace-aktivist Truls Gulowsen til TV 2 Nettavisen.

- Trist at så stor makt skal være på miljøødeleggelsens side. Dette gir et sterkt signal om undergraving av sivile rettigheter, av å protestere fredelig, understreker Gulowsen, som på ingen måte har gitt opp kampen mot den offentlige overmakten.

- Riggen skal ikke være trygg et eneste sekund. Vi kommer til å forfølge den med aksjoner hvis det blir nødvendig, både med bordinger og med alle mulige juridiske virkemidler, forteller han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lenket seg sammen
- Frederic Hauge er arrestert, og nå har jeg nettopp fått bekreftet at også alle de andre aksjonistene er arrestert, sier skipper Sigurd Enge på Bellonas miljøpatruljebåt «S/Y Kallinika» til NTB ifølge Aftenposten.

Blant de arresterte er også leder i Natur og Ungdom, Ane Hansdatter Kismul.

Bellona og Natur og Ungdom lå lørdag klare til å hindre boreriggen i å legge ut fra Ølen. En knapp time etter at riggen begynte å bevege seg ved 09-tiden søndag, lenket til sammen 15 aksjonister seg sammen i gummibåter.

Aksjonistene klarte å stanse boreriggen da de var 500 meter fra selve riggen og 200 meter fra supplybåten som skal følge «Eirik Raude» ut fjorden. Kort etter grep kystvakten inn og arresterte miljøaktivistene.

-Internasjonal forpliktelse
- Lofoten og Barentshavet er økologisk sett fantastisk rike og verdifulle havområder, som hittil er lite ødelagt av menneskelig aktivitet. Stortingets vedtak om å etablere en helhetlig forvaltningsplan for området, samtidig som de har stilt krav om null utslipp fra alle eventuelle oljeaktiviteter i området, er en viktig oppfølging av Norges internasjonale ansvar for å bevare miljøverdiene i disse sårbare havområdene, hevder Greenpeace.

Miljøaktivistene mener oljeboringen på «Eirik Raude» er en ny sjanse for Knut Arild Hareide til å vise seg troverdig i stillingen som miljøvernminister.

- Hvis Hareide skal ha noen troverdighet må han avslå søknaden om boring. Oljeboring før hele Miljøverndepartementets forvaltningsplan er ferdig, er meningsløst. Det er å la oljeselskapene bestemme over områder før forvaltningsplanen viser om disse områdene er for sårbare for oljeboring, hevder Gulowsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.