RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bensinprisen skal ned

Sist oppdatert:
Finanskrisen kan også være positiv for din økonomi.

Uroen i verdens finansmarkeder har ført til at etterspørselen etter råolje i USA, Europa og Japan har sunket. Dette vil på sikt føre til at bensinprisene vil synke ytterligere.

- Fallet i råoljeprisen har kommet raskere enn forventet. Dette vil på sikt kunne føre til synkende bensinpriser, sier oljeanalytiker i Nordea Thina M. Saltvedt til Nettavisen.

Avgifter
Men den norske bensinprisen følger ikke råoljeprisen i direkte prosentvis endring. Dette skyldes at halvparten av bensinprisen er fiksert på avgifter til staten. I tillegg er det stor lokal konkurranse mellom bensinstasjoner. En tredje faktor som har ført til treghet i prisjusteringene er selskapenes oljereserver.

- Oljeselskapene har ofte lagret bensin kjøpt til høyere kostnad enn ved dagens pris. Derfor vil de forsøke å selge ut denne før prisene senkes, fortsetter Saltvedt.

Les også: Billigere bensin og diesel

Kina
Fremvoksende økonomier som Kina vil ha mye å si for utviklingen av oljeprisen. Det er foreløpig ingen tegn til at Kinas etterspørsel synker drastisk, men mange oljeproduserende land frykter at finansuroen vil påvirke etterspørselen i Kina.

- Hvis finansuroen går ut over etterspørselen i Kina, vil råoljeprisen kunne falle enda raskere. Dette vil igjen kunne gå ut over investering i ny produksjon og hindre vekst når situasjonen i verden stabiliserer seg, advarer Saltvedt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere