Gå til sidens hovedinnhold

- Bentera er ikke hjerneskadet

BODØ/OSLO (TV 2 Nettavisen): - Ibrahim Bentera hadde ingen hjerneskade eller tegn på epileptisk anfall da han angrep pilotene på Kato Air-flyet.

Det sa overlege ved nevrologisk avdeling ved St. Olavs hospital i Trondheim, Harald Schrader, i Salten Tingrett i dag.

Bentera ble grundig undersøkt ved St. Olavs hospital i Trondheim etter hendelsen.

- Resultatene av undersøkelsen er at det ikke vært noen form organisk nevrologisk sykdom i hjernen hos tiltalte. Det er også blitt foretatt EEG-undersøkelser av tiltalte, men også resultatet av disse undersøkelsene var normale, sa Schrader i retten.

Tiltalte har i retten sagt at han husker at han tok av seg jakken inne i flyet, snakket i mobiltelefonen, og at han leste en arabisk bok om ”skikk og bruk”.

Det neste han husker, er at det sitter ”algerisk politi over ham”.

- Utelukker epileptisk anfall

- Hukommelsessvikt har man normalt kun en gang i livet og kan vare i bare noen få timer. Årsaken til hukommelsestap er ikke klarlagt, men enkelte blir forvirret og hjelpeløse i tiden etter et hukommelsestap. Man kan gjennomføre dagligdagse ting, men man kan ikke gjennomføre noen aggressive handlinger, sier Schrader.

- Med unntak av psykopater vil de med hukommelsestap angre eller få en skyldfølelse dersom man hadde gjort en voldelig handling, sa Schrader.

I et tidligere intervju med TV 2 har tiltalte sagt at han ikke angrer fordi han ikke husker noe fra selve hendelsen i flyet.

- Det har ikke vært noen holdepunkter for at han har hatt noen form for epileptisk anfall under flyturen mellom Narvik og Bodø. Derfor kan man utelukke dette, sa Schrader i retten onsdag.

Er strafferettslig tilregnelig

De rettssaksyndige har allerede slått fast at han er strafferettslig tilregnelig, og at han således kan straffes for ugjerningen.

- Det er ikke registrert psykose hverken før, under eller etter hendelsen, slår rettspsykiaterne fast i sin rapport.

- Tiltalte var heller ikke påvirket av rusmidler. Han er derfor strafferetslig tilregnelig og har vært bevist i gjerningsøyeblikket, sa overlege og psykriater Steinar Nilsen i Salten Tingrett.

Ibrahim mener det er de norske myndighetene som har forårsaket depresjonen.

- Den er forårsaket av at jeg har tilbrakt 30 måneder innesperret i et sosialt og mentalt fengsel, har Ibraham Benteraa tidligere sagt til TV 2 Nyhetene.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken