RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Venstre-leder Trine Skei Grande ba i en tale på Venstres landsstyremøte lørdag om at Ap må snu i innvandringspolitikken slik at Sylvi Listhaug ikke lenger skal få flertall for sin innstrammingslinje.
Venstre-leder Trine Skei Grande ba i en tale på Venstres landsstyremøte lørdag om at Ap må snu i innvandringspolitikken slik at Sylvi Listhaug ikke lenger skal få flertall for sin innstrammingslinje. Foto: NTB Scanpix

Ber Ap stoppe Sylvi Listhaugs innstramninger

Sist oppdatert:
Venstre-leder Trine Skei Grande ber Arbeiderpartiet om å snu i innvandringspolitikken slik at Sylvi Listhaug ikke lenger skal få flertall for sin innstrammingslinje.

Trine Skei Grande har tidligere plassert Venstre ettertrykkelig på borgerlig side, og hun har utelukket et samarbeid med Arbeiderpartiet. Men nå åpner hun døra lite grann på gløtt.

I sin tale til landsstyremøtet lørdag kom Venstre-lederen med en klar og tydelig utfordring til Arbeiderpartiet om å snu slik at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ikke lenger skal få flertall for sin innstrammingspolitikk.

– Kom tilbake til den humane linjen. Kom tilbake til sentrumspartiene og lag flertall med oss for å stoppe det som nå skjer, sa Grande.

Innvandringspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet Helga Pedersen.

Arbeiderpartiet (Ap) skyver ballen tilbake til Venstre.

- Vi står ved de vedtakene vi har vært med på å fatte i Stortinget. Det er imidlertid ikke Arbeiderpartiet som har satt Frp og Listhaug inn i regjering, det er det Venstre som har gjort, sier innvandringspolitisk talskvinne Helga Pedersen til Nettavisen.

Les også: Frp får det som de vil - SSB lager innvandrerstatistikk

Hun skjerpet tonen mot Listhaug, som hun mener har en splittende retorikk og fører en innvandringspolitikk som er for streng. Selv om Venstre selv er støtteparti for regjeringen, plasserer hun ansvaret hos Arbeiderpartiet for den politikken som føres.

– De ga Listhaug full backing på hele innstrammingslinjen. Selv om alle høringsinstanser sa det var feil, selv om det var brudd på folkeretten, gjorde det ikke inntrykk, sa Grande.

Les også: Disse forslagene er ønsket som Ap-politikk til valget

(artikkelen fortsetter under)


– En test

I sin tale til landsstyret langet hun ut mot Arbeiderpartiet og beskrev et parti som har mistet sin humanisme. Men det skal ikke forstås som et oppgjør, men som en invitasjon, understreket hun etterpå.

– Dette var en invitasjon, så får vi høre hva de svarer. Dette er en test for om de er interessert å foreta noe samarbeid, sier Venstre-lederen til NTB.

Les også: Frp-stikk mot Apfrieri

Hun listet opp en rekke innstrammingsvirkemidler som hun mener går for langt. Blant annet viste hun til at en gutt forrige uke ble sendt tilbake til Afghanistan til tross for at en domstol fant at han var mindreårig.

Hun er skuffet over at Venstre ikke fikk støtte for et forslag om et faglig fundert system for alderstesting, og mener Ap nå har sjansen til å komme dem i møte.

Les også: Ap dominerer stort blant innvandrere

Ultimatumet smerter fortsatt

I Venstre går diskusjonen høyt om hvem partiet skal samarbeide med etter valget neste år. En avklaring er ventet på landsmøtet i april.

Grande gjør det klart at ultimatum-saken og den vanskelige budsjettprosessen slett ikke er glemt. Og forholdet til Frp er for tiden anstrengt.

– Det ultimatumet gjorde noe med samarbeidsforholdet mellom partiene, sier hun.

Les også: Carl I. Hagen roser Listhaug

Temaet vil ganske sikkert bli gjenstand for stor debatt internt fram mot landsmøtet. Gitt de store samarbeidsproblemene i høst, er det ikke åpenbart hvor partiet vil lande, mener partilederen. Om det er aktuelt for Venstre å være støtteparti for en Frp-regjering i nok en periode, vil hun ikke svare direkte på.

I likhet med KrF-leder Knut Arild Hareide, synes hun den beste løsningen ville være et samarbeid mellom de to sentrumspartiene og Høyre.

– Jeg tror det ville gi større manøvreringsrom og mange bedre politiske løsninger. Jeg tror det ville være mange muligheter for å skape flertall, sier hun, og mener det vil være fullt ut gjennomførbart å samarbeide med ulike partier fra sak til sak i Stortinget.

Straffes på måling

Venstres oppslutning falt med 3,3 prosentpoeng og partiet endte på bare 2,7 prosent på meningsmålingen Norfakta har gjort for Klassekampen og Nationen. Grande ville blitt partiets eneste representant på Stortinget om målingen hadde vært valgresultat.

Venstre-lederen mener det er et uttrykk for frustrasjon over det som skjedde i budsjettprosessen.

– Jeg tolker det som at Venstre-folk er fortvilet over at vi måtte bruke så mye makt. Og så tror jeg det tar litt tid før folk oppdager hva vi fikk til. Jeg tror det fortsatt er litt tidlig, sier hun. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere