*Nettavisen* Nyheter.

Ber Brustad redde Kristina

Helseminister Sylvia Brustad må hindre Haukeland sykehus i å slå av pustemaskinen til 4 år gamle Kristina - mot farens vilje, krever nestlederen i Stortingets justiskomite.

19.01.06 15:01

- Jeg vil oppfordre henne til å snakke med far eller andre i familien for å høre deres syn før hun tillater sykehuset å skru av pustemaskinen, er den innstendige oppfordringen fra Jan Arild Ellingsen (Frp).

- Brutal avgjørelse
Han mener pårørende bør kunne ha muligheten til å bringe inn andre eksperter og få en rettslig prøving av avgjørelser tatt på medisinsk grunnlag.

Ellingsen mener Haukeland sykehus avgjørelse om å skru av pustemaskinen til fire år gamle Kristina på lørdag er brutal.

- Hvis jeg som far mente jeg hadde opplevd livstegn fra mitt barn, og sykehuset ville ta livet av barnet mitt, ja da er det klart at jeg ville oppleve det som brutalt - det er mildt sagt, sier Ellingsen.

Oddmund Hjartåker mistet sin kone i raset i Hatlestad terrasse i Bergen natt til 14. september i fjor, og datteren Kristina har siden raset ligget bevisstløs på Haukeland universitetssykehus.

- Spesielt når faren har kjent livstegn, mener jeg sykehuset utsetter ham for en umenneskelig byrde. Jeg kan ikke med min beste vilje forså at det er en akutt sak å avslutte behandlingen , sier Ellingsen.

- Må bli enige
KrFs tidligere familieminister Laila Dåvøy understreker at hun ikke kjenner den konkrete saken, men oppfordrer sykehuset til å bruke tid.

- Jeg har forståelse for at far ønsker at far ønsker en prøving når han er uenig. Det aller viktigste er å bruke den tiden som er nødvendig for at man blir enige, både om fakta om hva som er veien videre.

Hun går ut fra at helseministeren er orientert om den spesielle saken.

- Ut fra en del uttalelser fra far om at han har fått livstegn fra datteren må man vurdere å bruke mer tid for å kunne bli enige. Det er ufattelig vikig for de som skal leve videre. Man må gjøre alt som står i ens makt for å bli enige, sier hun.

Det har foreløpig ikke vært mulig å få noen kommentar fra helseministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.