RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Dørum beskytte barna

Sist oppdatert:
Redd Barna er sjokkert over at justisminister Odd Einar Dørum ikke har kommet med tiltak for å stoppe sexsalg av barn.

- Jeg synes det er svært betenkelig at en mann som helt tydelig utgjør en trussel mot barn, kan bevege seg fritt. Det er absolutt grunn til bekymring, sier Elisabeth Skogrand i Redd Barna.

Som TV 2 Nettavisen skriver i dag, kan en mann fra Østlandet ha forgrepet seg på så mange som 270 mindreårige. På tross av den svært alvorlige siktelsen, har ikke politiet begjært mannen varetektsfengslet.

- Slike saker må tas mer på alvor, påpeker Skogrand overfor TV 2 Nettavisen.

Lokkes med penger og gaver
Ifølge politiadvokat Svein Holden ved Oslo-politiets sedlighetsavsnitt, skal den siktede mannen ha kommet i kontakt med mange av ofrene på internett.

- Han har lokket med penger eller varer i bytte mot sex, sier Holden.

Denne fremgangsmåten overrasker ikke Elisabeth Skogrand i Redd Barna.

- Vi har kjent til denne problemstillingen i lang tid, og vi har gjentatte ganger prøvd å få justisdepartementet til å gripe inn. Men ingenting har skjedd, sier Skogrand.

- Sørgelig stille fra departementet
For om lag ett år siden ga Redd Barna ut en rapport som omhandlet temaet barn som blir utnyttet i prostitusjon på Internett.

- Vi ba i den sammenheng justisdepartementet om å vurdere strengere lover og tiltak for å forhindre at voksne kunne utnytte barn på nettet. Først da saken ble omtalt i media ni måneder etter at rapporten kom ut, ble vi innkalt til møte i justisdepartementet. Etter møtet ble det på ny sørgelig stille fra departementet, hevder Skogrand.

- Hold overgriperne unna
Hun påpeker at avsløringene omkring de omfattende overgrepene viser at det må bli en fortgang på lovgivningen.

- At han kan ha forgrepet seg på flere hundre barn, er ikke mindre enn sjokkerende. Barn og unge har en lovfestet rett til å bli beskyttet mot overgrep. Da må vi også ha tiltak som forhindrer at overgripere kommer i kontakt med barna, sier Skogrand.

- Omfattende problem
Hun sier at Redd Barna har registrert at internett har gjort det lettere for overgripere å komme i kontakt med barn.

- Utveksling av seksuelle tjenester mot penger eller gaver har skutt fart med nettet. Mange barn og unge eksperimenterer med sin seksualitet og sitt språk på Internett. Men det er ikke en invitasjon til oss voksne til å utnytte dem, sier Skogrand.

Voksne etablerer tillit til barn og unge i chatterom, og overgriperne lurer eller lokker barna til å møte dem.

Organisert sexsalg
- Justisdepartementet må være sitt ansvar bevisst, og sørge for at overgripere holdes unna barn på nettet. Jeg etterlyser et sterkere politisk trykk mot disse problemene, sier Skogrand.

Hun hevder Redd Barna har avdekket at det foregår organisert salg av barnesex på nettet.

- Barn må beskyttes mot å bli solgt som sexslaver. Det er naivt å tro at dette ikke foregår i Norge – med norske barn som blir ofre for norske overgripere. Og det er grove overgrep vi snakker om, fastslår Skogrand.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere