*Nettavisen* Nyheter.

Ber Erna endre rutiner for tvangsreturer

SKREV BREV TIL ERNA:– Under dekke av mantraet «Disse menneskene oppholder seg ulovlig i Norge» velger utlendingsmyndighetene å behandle dem umenneskelig. De velger å sette til side grunnleggende demokratiske prinsipper, skriver Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort i et brev til statsminister Erna Solberg.

SKREV BREV TIL ERNA:– Under dekke av mantraet «Disse menneskene oppholder seg ulovlig i Norge» velger utlendingsmyndighetene å behandle dem umenneskelig. De velger å sette til side grunnleggende demokratiske prinsipper, skriver Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort i et brev til statsminister Erna Solberg. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix

Tromsøs eks-ordfører Jens Johan Hjort (H) gir seg ikke i asyldebatten. I et nytt brev ber han statsminister Erna Solberg om å endre politiets rutiner for tvangsretur av asylsøkere.

20.10.15 19:03

– Under dekke av mantraet «Disse menneskene oppholder seg ulovlig i Norge» velger utlendingsmyndighetene å behandle dem umenneskelig. De velger å sette til side grunnleggende demokratiske prinsipper, skriver Hjort i brevet, der han ber statsministeren rydde opp i saksbehandlingsrutinene til Politiets utlendingsenhet (PU).

– Det handler om å behandle mennesker menneskelig, heter det i brevet.

Det er andre gang på en uke at Hjort sender et åpent brev til statsministeren etter at nigerianske Chuksonyedika Agbakwue (26) på valgdagen ble pågrepet i Tromsø og tvangssendt til Nigeria.

Ikke fornøyd med svaret

Han fikk svar fra Solberg dagen etter, der hun skriver at myndighetenes ansvar er å sørge for et godt regelverk som gir riktige avgjørelser. Men Hjort er ikke fornøyd.

– Vår oppgave er å gjøre noe med systemet når vi blir gjort oppmerksomme på systematiske overtramp, skriver han og viser til at det har «haglet inn» med henvendelser etter det første brevet.

Hjort skal også ha fått henvendelser fra folkevalgte som vil ta saken til Stortinget, mens tidligere justisministre skal ha fortalt de er blitt gjort oppmerksom på praksisen, men ikke har maktet å gjøre noe med den.

– Det er et mønster, og vi har ansvar for å gjøre noe med det. Som nordmann og jurist er jeg dypt skamfull, skriver Hjort.

Les også: Regjeringen instruerer UNE og UDI om asylbarn

Les også: SV støtter tvangsretur til Eritrea

Les også: Raser over regjeringens hastverk med tvangsreturer

– Nå er det din vakt

Hjort har engasjert seg sterkt i saken til «Chuks», som har en sønn på to år i Tromsø. Nigerianerens familie skal ha blitt drept av ekstremister i opprørsgruppa Boko Haram.

I det første brevet til Solberg beskriver han saken som dypt opprørende og «usigelig trist».

– Den myndighetsmisbruk som finner sted, har vokst fram over langt mer enn de to år du har vært statsminister. Men nå er det din vakt. Du har muligheten til å gjøre en forskjell, skriver den tidligere ordføreren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.