RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber for pensjonsordning

Sist oppdatert:
Fagforeningene i Statoil, Norsk Hydro og Telenor appellerer samlet til regjeringen om å ikke rasere ordningen med avtalefestet pensjon (AFP).

I statsbudsjettforslaget for neste år går regjeringen inn for å avkorte avtalefestet pensjon med et tilsvarende beløp som arbeidsgiver måtte gi i gavepensjon.

Samtlige fagforeninger i tre av landets største bedrifter, Statoil, Norsk Hydro og Telenor, rykket fredag ut med en sterk, samlet appell til regjeringen om å skrinlegge dette forslaget, melder NTB.

Fagforeningene mener forslaget innebærer en rasering av AFP-ordningen.

-Må trekke

-Vi krever at regjeringen trekker tilbake forslaget om å endre AFP. Regjeringen må vise såpass respekt for de eldste arbeidstakerne i landet at man lar de avslutte sin yrkeskarriere med verdighet, heter det i appellen.

Fagforeningene minner om at dagens virkelighet i næringslivet er tøff og brutal for mange ansatte, ikke minst på grunn av store og gjentatte omorganiseringer og økende krav til effektivisering og teknologisk utvikling.

-For mange yrkesaktive gir dette en tiltakende utrygghetsfølelse. Dagens AFP-ordning gir ikke bare arbeidstakere i fysisk krevende yrker mulighet til å gå av med verdighet, men også andre arbeidstakere som ikke lenger takler stadig økte krav til effektivitet, omstillingsevne, ansvar og tidspress, heter det i appellen.

Småpenger

Fagforeningene mener det bare er småpenger regjeringen vil kunne spare på å avkorte avtalefestet pensjon. De anbefaler regjeringen å bruke andre virkemidler enn å fjerne gavepensjon og ødelegge AFP dersom de ønsker å forlenge arbeidslinjen og redusere sykefraværet.

-En bedre seniorpolitikk vil være ett skritt i riktig retning. Å endre dagens AFP-ordning gir ikke bedre arbeidsgivere, men fjerner kun et virkemiddel for at slitne ansatte kan komme seg unna dårlig lederskap, skriver fagforeningene i Statoil, Norsk Hydro og Telenor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere