*Nettavisen* Nyheter.

Ber Høyesterett avgjøre fotoforbudet

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil at Høyesterett skal avgjøre hvordan fotoforbudet under rettssaker skal praktiseres.

Han anker derfor frifinnelsen av sjefredaktørene i Aftenposten og Dagbladet direkte til landets høyeste domstol etter at pressefotografer tok bilder av Veronica Orderud på vei fra rettssalen.

De to redaktørene ble frifunnet av Nedre Romerike tingrett, og normalt skulle en anke ha gått til lagmannsretten. Busch finner imidlertid saken så prinsipiell at han hopper over en rettsinstans.

I anken skriver riksadvokaten at frifinnelsen gjør fotoforbudet i domstolloven illusorisk, ifølge Aftenposten. Loven gir forbud mot å fotografere en tiltalt på vei til eller fra rettssalen, med mindre den det gjelder har samtykket i fotografering.

Busch skriver at det åpenbart er utilstrekkelig å begrunne et unntak fra fotoforbudet med at saken gjelder en alvorlig forbrytelse som vakte stor oppmerksomhet. Tvert imot er det i slike saker at fotoforbudet har praktisk betydning, mener riksadvokaten.

Tidligere i år ble TV 2 frifunnet for å ha fotografert en av de dømte i den såkalte Baneheia-saken i Kristiansand. Også denne saken ble anket til Høyesterett som med tre mot to stemmer opprettholdt frifinnelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.