RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Høyre roe ned

Seismikkskipet Geo Pacific sleper sine kabler langs Eggakanten utenfor Vesterålen i den mest omfattende innsamlingen av 3D-seismikk noen gang. Fiskerne frykter skremmeefekten, og at dette bare er starten på at oljeinteressene overtar de rike fiskefeltene.
Seismikkskipet Geo Pacific sleper sine kabler langs Eggakanten utenfor Vesterålen i den mest omfattende innsamlingen av 3D-seismikk noen gang. Fiskerne frykter skremmeefekten, og at dette bare er starten på at oljeinteressene overtar de rike fiskefeltene. (Scanpix/Jan-Morten Bjørnbakk)
Sist oppdatert:
Aps energipolitiske talskvinne mener sin motpart i Høyre bør moderere seg i debatten rundt olje og gass i nord.

- Høyre og Frp ville helst ha satt borene i Lofoten i går. Vi i Ap og regjeringen er i en prosess med å hente inn mer kunnskap, men det er åpenbart ikke viktig for Høyre, sier energipolitisk talskvinne i Ap, Eirin Sund, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Les også: - Jens bør ikke la SV og Sp styre et så viktig spørsmål

Provosert
Høyres energipolitiske talskvinne, Siri A. Meling, har provosert Sund ved å si at statsminister Jens Stoltenberg (Ap) må ta lederansvar og bestille en konsekvensutredning for olje og gass i Lofoten og Vesterålen, mot regjeringspartnernes vilje.

- Jens bør ikke la SV og Sp styre et så viktig spørsmål på vegne av både nasjonen og Nord-Norge, sier Meling til ANB.

- Det er nettopp lederansvar Jens tar når han sørger for at vi får all den kunnskapen vi trenger, kontrer Sund.

Viktige rapporter
Hun viser til at flere viktige fagrapporter legges fram denne våren, både de som nettopp er lagt fram om miljøkonsekvenser og antatte olje- og gassforekomster, samt den som er på trappene om ventede ringvirkninger av eventuell virksomhet.

Med dette som bakteppe skal forvaltningsplanen som inkluderer Lofoten revideres, og deretter skal regjeringen ta stilling til om det blir konsekvensutredning eller ikke. Dette vil neppe skje før nærmere jul.

- Det har vært bred politisk enighet i alle år rundt petroleumspolitikken. Derfor er dette en sak som egner seg dårlig til populisme fra Høyres side, mener Sund.

Motsetninger
- Det er ingen hemmelighet at SV og Sp ikke ønsker aktivitet i Lofoten og Vesterålen. Det er heller ingen hemmelighet at Ap ønsker mer kunnskap, sier Sund, som ikke vil forskuttere hva som blir resultatet innad i regjeringen.

Samtlige ordførere i Vesterålen, Lofoten og Senja engasjerer seg ifølge NRK for en konsekvensutredning for olje og gass. Akkurat det setter nok rogalendingen Sund mer pris på enn for eksempel SV og Sp. Hun vil gjerne at flere kommer på banen, tilhengere som motstandere, for å få belyst saken

- Det er et stort høringsmøte i Svolvær i juni, og både offentlige og private aktører jobber nå aktivt med sine svar til fagrapportene. Beslutningen om konsekvensutredning kommer først på slutten av året. Vi i Ap mener heller ikke at en konsekvensutredning er det samme som en åpning, sier Sund.

Fakta: Fra Soria Moria-erklæringen

«Regjeringen vil ikke åpne for petroleumsaktivitet utenfor Lofoten og Vesterålen (Nordland VI og VII og Troms II) i denne stortingsperioden. Regjeringen vil ta stilling til hvorvidt det skal gjennomføres en konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet i forbindelse med revideringen av Forvaltningsplanen i 2010».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere