RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber Jern-Erna danne regjering

Erna Solberg må ta over som statsminister og danne en ren Høyre-regjering hvis det blir krise i høst, mener Ap-leder Jens Stoltenberg.

På toppen i Ap ser man det ikke som en selvfølge at Jens Stoltenberg skal overta makten hvis Kjell Magne Bondevik stiller kabinettspørsmål på statsbudsjettet, og regjeringen går av i høst.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, vil Stoltenberg i en slik situasjon i stedet peke på Høyres partileder Erna Solberg.

Den ferske Høyre-lederen bør dermed allerede nå forberede seg på å danne sin første regjering og bli statsminister, i tilfelle det skulle bli regjeringskrise, mener Stoltenberg.

Ap mangler støtte
Arbeiderpartiet er det største partiet på Stortinget, med 43 mandater mot Høyres 38. Men dette er ikke alene nok til at Stoltenberg uten videre er villig til å overta som statsminister.

Overfor TV 2 Nettavisen blir det pekt på at Ap ikke har noe flertall bak seg i Stortinget.

Høyre-leder Erna Solberg derimot, vil kunne regjere med støtte fra et flertall av Venstre, KrF og Frp fram til stortingsvalget høsten 2005. Det er naturlig at Sem-erklæringen, som Frp, godtok etter forrige valg, er grunnlaget for en ren Høyre-regjering, mener Stoltenberg.

Dobbelt krise for Bondevik
Ap-ledelsen utelukker ikke at forhandlingene om statsbudsjettet i Stortinget strander, og utløser et kabinettspørsmål fra Bondevik. Men det er ingen stor uro i Ap for at det skjer.

Bondevik har nemlig ingenting å tjene på å kaste kortene, hevdes det. Dersom Samarbeidsregjeringen går av ett år før valget, vil Ap bruke det for alt det er verdt, og hamre inn overfor velgerne at dette er det endelige beviset på at de borgerlige partiene ikke kan styre.

Hvis Bondevik går av, vil et regjeringsalternativ på borgerlig side være null verdt foran valget neste høst, argumenteres det. Dette vil samtidig bidra til å styrke mulighetene for en flertallsregjering av Ap, SV og Sp etter neste valg, er analysen.

Bøyer ikke av
Etter det TV2 Nettavisen erfarer er Ap ikke innstilt på å bøye seg for et eventuelt kabinettspørsmål på statsbudsjettet. Fra Aps side mener man at det mest logiske er at Bondevik stiller et eventuelt kabinettspørsmål til Frp, som bidro til å innsette regjeringen.

Signalene fra Ap kommer etter at også Frp-ledelsen har gjort det klart at Frp ikke vil redde Bondevik hvis budsjettforhandlingene faller sammen.

Både statsminister Kjell Magne Bondevik og finansminister Per-Kristian Foss har allerede pekt på at det kan bli aktuelt å stille kabinettspørsmål på budsjettet, men blir med dette hardt presset av både Frp og Ap gjennom forhandlinger i Stortinget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere