*Nettavisen* Nyheter.

Ber kongen boikotte OL

Brudd på menneskerettigheter viktigere enn medaljer og stas.

16.03.08 08:23

Dermed bør kong Harald holde seg hjemme. Det mener forfatter Ragnar Kvam jr.

Bakgrunnen er overgrepene i Tibet.

- Kongen er vår statsoverhode og kineserne er opptatt av statsoverhodet og hierarki. Jeg tror det vil bli lagt merke til i verden at en konge sier nei. Kronprins Charles sa nei med henvisning til Tibet, sier Kvam til TV 2 Nyhetene.

Steven Spielberg trakk seg i februar som kunstnerisk rådgiver for OL i Beijing til sommeren på grunn av Kinas Darfur-politikk.

- Må se seg i speilet
Kvam mener at idrettsutøvere også bør ta ansvar for menneskerettigheter og si nei takk til å reise til Kina.

Klikk på bildet for å forstørre.

- De kan jo reise og kaste sine spyd og håndballer. Og så kan de komme hjem etterpå og se seg i speilet og se om de liker det de ser. For med det bakteppet som rulles opp i Tibet, så skjønner jeg ikke at folk egentlig har mage til å reise, sier han.

Slotten melder at de har stor respekt for de som kjemper for menneskerettigheter, men at de nok vil besøke Kina.

222609

- Vi åpner Kina
IOC-medlem Gerhard Heiberg har slett ikke sans for Kvams bønn til Kongen og idrettsfolk.

- Jeg skjønner ikke hva han vil oppnå med det. Vi har undertegnet en kontrakt med Kina som vi følger til punkt og prikke. Vi føler at vi er med på å åpne Kina på en helt annen måte enn hvis Kina ikke hadde fått OL, sier Heiberg.

De siste dagene har innbyggerne i Tibet protestert mot Kinas undertrykkelse.

Demonstrasjonene fredag skal ha startet fredelig etter initiativ fra buddhistmunker. Andre tibetanere skal ha sluttet seg til protestene og politifolk som skulle stanse demonstrasjonen ble møtt med flasker og steinkasting. Det ble videre satt fyr på forretninger drevet av Han-kinesere. Bygninger med offentlige kontorer og kjøretøy ble også ofre for tibetanernes vrede.

«Mild behandling»
Kina sier de gir personer som har deltatt de dagens opptøyer frist til mandag med å overgi seg til myndighetene. Til gjengjeld loves de en «mild behandling», heter det i nyhetsmeldingen fra Xinhua.

Demonstrasjonene er svært ubeleilig for Kina fordi det setter et negativt søkelys på landets politikk overfor Tibet bare noen måneder før sommer-OL i Beijing.

Demonstrasjonene i Tibet startet mandag da tibetanere verden over markerte 49-årsjubileet for opprøret mot Kina.

Kinesiske myndigheter hevder at Tibet er en del av Kina, men tilhengere av den åndelige lederen Dalai Lama ønsker at Tibet skal være en uavhengig og selvstendig stat. Dalai Lama flyktet fra landet i 1959 og lever i eksil i India.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.