Gå til sidens hovedinnhold

Ber kvinner stemme rødgrønt

Ap-nestleder Helga Pedersen og LO-sekretær Trine Lise Sundnes gjør felles front for å sanke rødgrønne kvinnestemmer til stortingsvalget.

- Kvinner i arbeidslivet er best tjent med rødgrønn politikk, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Vi har tatt viktige grep i de siste fire årene for å likestille kvinner og menn i arbeidslivet. Det arbeidet trenger vi å videreføre i neste stortingsperiode, sier Helga Pedersen.

Unge kvinner
Pedersen og Sundnes viser til at regjeringen har lagt fram forslag om å likestille skift med turnus og at det er strammet inn på mulighetene for midlertidige ansettelser.

- I dag er det over 200.000 som er midlertidig ansatt. Et flertall av dem er kvinner under 30 år, sier Sundnes og viser til hva som skjedde da svenskene liberaliserte lovverket på dette punktet.

- Da gikk fødselsraten ned, for mange vågde ikke å ta på seg den forpliktelsen det er å få barn. Framtiden ble for usikker med bare en midlertidig jobb, sier LO-sekretæren.

Krystallklart
- Er du sikker på at en borgerlig politikk her vil være ugunstig for kvinner?

- Ja, de sier jo krystallklart at det må bli lettere å ansette midletidig, sier Sundnes.

Hun viser til at spørsmålet om å likestille skift og turnus har stått på dagsorden i årevis.

- Nå er det en rødgrønn regjering som leverer på dette punktet. Regjeringen har funnet en god måte å løse dette på. De tariffbaserte ordningene sikres samtidig som det innføres et nytt prinsipp som i realiteten sier at arbeidstidbelastninger i kvinnedominerte sektorer er minst like belastende som i mannsdominerte yrker, sier Sundnes.

Mer heltid
Hun er også opptatt av å gi deltidsansatte bedre muligheter for å få full jobb.

- Her har vi kommet ett skritt på veien gjennom fortrinnsrett til ledige timer i virksomheten. Vi ser nå at lang deltid har blitt litt lengre, og så ser vi samtidig at antallet deltidsledige øker. Dette er et tydelig signal om at jentene nå skjønner at det er mulig å få til noe på dette området, sier Sundnes.

- Alt det vi her har nevnt vil komme under sterkt press dersom vi får en mørkeblå regjering ved høstens valg, sier Helga Pedersen. Hun viser til at Frp går imot at «store monopollignende organisasjoner» skal få bestemme hva folk skal tjene.

- Fremskrittspartiets alternativ er individuell lønnsfastsettelse. Det vil kvinner definitivt tape på. Spesielt gjelder det kvinner i deltidsjobber, sier Pedersen.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot