*Nettavisen* Nyheter.

Ber legene spørre om røykevaner

Foto: (Foto: Scanpix)

Praktiserende leger bør spørre pasienter over 14 år om de røyker når personene er inne til en vanlig konsultasjon, heter det i nye, faglige retningslinjer fra Sosial- og helsedirektoratet.

Ifølge retningslinjene ønsker direktoratet også at legene anbefaler røykeslutt og tilbyr hjelp til røykavvenning, selv om pasienten ikke har symptomer som har med røyking å gjøre, skriver Aftenposten.

- Bare det at legen tar opp spørsmålet, vil i seg selv ha god effekt når det gjelder å få folk til å slutte. Det vet vi fra undersøkelser, sier avdelingsdirektør Kari Huseby i Sosial- og helsedirektoratet.

Huseby tror ikke pasientene vil reagere negativt på å bli spurt om røykevanene sine, og sier at undersøkelser viser at mange røykere angrer på at de begynte.

Legene får i dag betalt for ekstratiden de bruker til røykavvenning to ganger i året for hver pasient. Men det gjelder bare for pasienter som allerede har blitt syke som følge av røyking. Direktoratet går nå inn for at legenes takster for avvenningshjelp utvides.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.