*Nettavisen* Nyheter.

Ber om 3 milliarder i norsk Syria-hjelp

MØTE I UD: EØS/EU-minister Vidar Helgesen og utenriksminister Børge Brende i møte med norske frivillige organisasjoner som er aktive innenfor flyktning- og migrasjonsfeltet i Europa onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Røde Kors, Amnesty International, Den norske kirke og Caritas ber om ny dugnad for syriske flyktninger.

09.09.15 13:42

De elleve organisasjonene som i våres krevde flere syriske kvoteflyktninger og mer støtte til Syria og nabolandene, har lagt fram nye forslag til hva Norge bør gjøre i nærområdene, Europa og på hjemmebane.

Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Amnesty International, Care, Flyktningehjelpen, Den norske kirke, Caritas Norge, Redd Barna, NOAS, Atlasalliansen og Kirkens Nødhjelp ber om at Norge bevilger 3 milliarder kroner til Syria og nabolandene i neste års statsbudsjett.

Vil skjerme bistandsbudsjettet

Økningen fra i år på 1,75 milliarder vil de hente utenfor bistandsbudsjettet, heter det i en felles pressemelding fra organisasjonene. Organisasjonene peker på at det verden nå står overfor når det gjelder borgerkrigen i Syria er en spesiell situasjon.

Samtidig ber de om en nasjonal dugnad for syriske flyktninger:

De ber om at kommunene legger til rette for bosetting av flere flyktninger, at det frivillige Norge bidrar mer og de ber om alternative bosettingsmodeller, slik at flyktningene ikke blir sittende lenge på statlige mottak.

Viser til tysk eksempel

Samtidig ber organisasjonene om at Norge tar aktivt del i en felles europeisk innsats for syriske flyktninger. Her viser de til Tyskland som ikke returnerer syrere til landet de først kom til. De ber videre om at Norge må være med og ta ansvar for humanitær assistanse og bosetting av flyktningene i Europa.

Organisasjonene hadde onsdag et møte med utenriksminister Børge Brende (H) og EU-minister Vidar Helgesen (H) for å diskutere håndteringen av flyktningekrisen.

Les også: - Vi må fordele 160.000 asylsøkere

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag