RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber om dialog med Iran

Sist oppdatert:
Statsminister Jens Stoltenberg gir full støtte til Atomenergibyrå-sjefen Mohamed ElBaradeis forslag om at USA bør innlede dialog med Iran.

Stoltenberg møtte fredsprisvinneren i Wien fredag.

Generaldirektør i Det internasjonale atomenergibyrået Mohamed El-Baradei oppfordrer USA til å gå i dialog med Iran, selv om landet ikke har fulgt alle Atomenergibyråets ønsker.

Oppfordringen kom etter møte med Norges statsminister Jens Stoltenberg i Wien fredag formiddag.

- Dialog viktig
- USA bør sette seg ned ved forhandlingsbordet med andre parter. Når vi begynner å diskutere sikkerhetsspørsmål, er tiden kommet for at amerikanerne blir fullt og helt engasjert, sa ElBaradei til norske journalister som var med statsministeren.

Stoltenberg støtter El-Baradeis syn.

- Det er viktig at vi får dialog. Norge er veldig opptatt av at vi finner en fredelig politisk forhandlingsløsning, og at det ikke blir mer konflikt og utrygghet. Derfor er det viktig at alle nå bidrar til at man snakker sammen, sier Stoltenberg.

Forsetter atomprogram
- Iran vil fortsette atomprogrammet inntil vi når målet om produksjonen av uranbrensel på industrielt nivå, sier den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad, ifølge AFP.

-Vi planlegger å fortsette vår aktivitet på grunnlag av folkeretten og Atomenergibyråets kontroll. Dette skal skje inntil produksjonen av atomdrivstoff til våre egne atomkraftverk har nådd et industrielt nivå, sa Ahmadinejad ved en tale under et regionalt økonomisk forum i Baku i Aserbajdsjan fredag, melder AFP.

USA avviser
USA har foreløpig avvist å forhandle direkte med Iran. Også FNs generalsekretær Kofi Annan oppfordret i et intervju med amerikansk fjernsyn (PBS) torsdag USA om å innlede direkte forhandlinger med Iran.

USA synes det viktigste FNs sikkerhetsråd nå må få til er å få Kina og Russland til å godta en resolusjon under kapittel 7 i FN-pakten, som kan åpne for bruk av sanksjoner, inkludert militærmakt på et senere stadium.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere