RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber om forlenget fengsling

Sikkerhetspolitiet (SÄPO) i Sverige ber i dag om 14 nye dager i varetekt for den kurdiske irakeren med bakgrunn fra Norge. Også tre andre kurdere er mistenkt for å ha medvirket til terror.

De fire mennene, deriblant en 28 år gammel mann som i 1999 søkte om asyl i Norge, har sittet tre uker i varetekt. Etterforskningen rundt de fire holdes svært hemmelig. Svært få opplysninger har lekket ut om hva de fire konkret skal ha deltatt på.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til skal det dreie seg om medvirkning til terrorhandlinger mot i Irak i perioden desember 2003 til april 2004

Nekter å uttale seg
Politiet avviser alle spørsmål om etterforskningen overfor TV 2 Nettavisen. Alle som er innblandet, også de fires forsvarere, har fått forbud mot å uttale seg.

- Grunnen til dette er sakens følsomhet. I tillegg er ikke etterforskningen ferdig. Vi kan derfor ikke si noe om dette før vi har tatt ut tiltale, sier direktør for SÄPOs terroravdeling, Margaretha Linderot, til TV 2 Nettavisen.

Hun anslår at etterforskningen vil vare i minst en måned til.

- Vi har masse beslag som må gjennomgås og det tar tid, sier Linderot.

- Hvilke type beslag dreier dette seg om?

- Det vil jeg ikke kommentere.

Bodde i Norge
28-åringen bodde i Norge fra 1999 til 2002. Han bodde blant annet en periode på Tysnes før han flyttet til Askøy utenfor Bergen. Her forsvant han sporløst og dukket opp på en ny adresse i Oslo nesten ett år senere. I 2002 flyttet han til Spånga utenfor Stockholm.

Ifølge Bergens Tidende skal mannen ha hevdet at han var medlem av Ansar al-Islam. Mannen skal også ha vært i søkelyset til det som den gang het Politiets overvåkingstjeneste mens han bodde på Vestlandet. Overvåkingssjef Steinar Karlsen i Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere uttalt til TV 2 Nettavisen at de har hjulpet svensk politi med bakgrunnsinformasjon om mannen.

- Hvilken bistand gir dere til Norsk politi i forhold til 28-åringens uttalelser om at han kjenner Mulla Krekar?

- Så vidt jeg kjenner til har vi ikke noe samarbeid. Men alle terrorrelaterte forbrytelser har en internasjonal sammenheng. Så jeg kan ikke utelukke dette, sier Linderot til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere