RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber politiet droppe fotlenkene

Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
Sist oppdatert:
De Nokas-tiltalte bør ikke lenger bære fotlenker i retten. Det anbefalte rettens formann Helge Bjørnestad mandag.

Fredag gikk Europarådets torturkomite CPT ut og kritiserte politiets behandling av de Nokas-tiltalte. De krevde også at fotlenkene bør fjernes umiddelbart.

Bjørnestad konkluderer med at torturkomiteen ikke har vært i kontakt med politi og retten. De har ikke sett de provisoriske forhold i salen. Dette er han kritisk til.

Bjørnestad sier han formelt ikke trenger å innrette seg til det torturkomiteen sier, men at han likevel oppfordrer politiet til å ta av lenkene.

Retten mener derfor saken bør fortsette uten fotjern. Og det bør skje i løpet av uken.

Ikke umiddelbart
Retten finner ikke grunn til å beordre fotjern prompte av, men finner at politiet i løpet av uken bør komme med andre sikkerhetstiltak, slik at fotjernene kan tas av.

- Det er bra at retten verner om sin uavhengighet fra alle, så lenge den samtidig gir så klare føringer til politiet om å bli kvitt slavelenkene. Nå regner jeg med at de snart er borte, sier advokat John Christian Elden til TV 2 Nettavisen. Han er forsvarer til tiltalte Erling Havnå.

Arne Hammersmark, visepolitimester, kommer med kritikk av torturkomiteen.

- Dette er en slett saksbehandling av komiteen. De kommer til Stavanger og snakker kun med de tiltalte. De sette rseg ikke inn i forholdene i saken, snakker med politiet eller retten,sier han.

Hammersmark sier Stavanger-åpolitiet vil ta en avgjørelse om bruken av fotlenkene i løpet av ettermiddagen.

- Hvis vi kommer frem til at fotjernene skal tas av, må vi stramme inn på andre sikkerhetstiltak rundt saken, sier han.

Kritikk
Torturkomiteen besøkte fengselet i Stavanger i oktober og snakket med flere av fangene.

I et brev til Justisdepartementet, refser CPT den behandlingen som fangene får. I brevet skriver CPT følgende om Nokas (oversatt fra engelsk):

«Ved Stavanger fengsel intervjuet delegasjonen tolv fanger som satt i varetekt i den såkalte Nokas-saken. Den lange perioden med isolasjon som disse fangene har gjennomgått, kombinert med rutinemessig bruk av håndjern og fotlenker (til og med i rettslokalet), transportproblemer, kroppsvisitering to ganger om dagen i rettslokalet, og konstant bytting av fengselsceller, kan svekke fangene mentalt, og har allerede ført til åpenbare skade på den mentale helsen til flere av dem. Den systematiske bruk av fotlenker kan ikke forsvares og bør avsluttes. I tillegg ønsker delegasjonen å påpeke at fangene bør ha tilgang til lege.»

På grunnlag av dette brevet ba John Christian Elden ba om at fotlenkene må av innen retten igjen blir satt mandag

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere