RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ber politiet skjerpe tyveriinnsatsen

Sist oppdatert:
Politiet bør skjerpe innsatsen for å bedre landets lave oppklaringsprosent innen vinningskriminalitet. Det mener Riksadvokaten.

Den siste uken har TV 2 Nettavisen fokusert på tyveribølgen som hersker i Norge. En storm av henvendelser fra våre lesere har avslørt at politiet i flere tilfeller har tatt gjerningsmannen på fersken, men siden henlagt saken «på grunn av bevisets stilling».

- Er folk misfornøyde med at politiet har henlagt slike saker, kan de klage til statsadvokaten. Og det vil vi oppfordre til. Utgangspunktet er at saker med kjent gjerningsmann ikke skal henlegges, sier konstituert førstestatsadvokat Morten Holmboe ved Riksadvokatens kontor til TV 2 Nettavisen.

Vil vurdere klager
Han understreker at dersom det kreves ytterligere etterforskning for å få konstatert et straffeansvar, til tross for at det foreligger bevis, må innsatsen vurderes opp mot arbeidssituasjonen ved politidistriktet.

- Formelt sett er det ikke klagerett videre til riksadvokaten der politiet henlegger en sak av kapasitetsgrunner, men riksadvokaten vil likevel vurdere slike klager dersom statsadvokaten opprettholder henleggelsene, sier Holmboe.

- Betydelig forbedringspotensiale

Har du opplevd tyveri?

TV 2 Nettavisen setter fokus på tyveribølgen.

Har du eller din bedrift anmeldt tyveri til politiet uten at noe har skjedd?

Send oss din historie!

Forrige uke kunne TV 2 Nettavisen avsløre at Norge kommer på fjerdeplass i verden når det gjelder antall anmeldte tyveri per innbygger. Og oppklaringsprosenten for tyveri er svært lav, mellom 11-12 prosent. Mens seniorrådgiver Liv Hilde Birkelund i Politidirektoratet mener at det ikke er riktig av politiet å bruke ressurser på å oppklare tyverier, men heller fokusere på forebygging, er Holmboe hos Riksadvokaten av et helt annet syn.

- Riksadvokaten har understreket, og vil fortsatt understreke, at tilliten til politi og påtalemyndighet på lang sikt er avhengig av at man møte vinningskriminaliteten med tilstrekkelige virkemidler. Forbedringspotensialet her er betydelig, sier konstituert førstestatsadvokat Morten Holmboe til TV 2 Nettavisen, som understreker at enkelte politidistrikt likevel har gode resultater og at han forventer det han kaller «en positiv smitteeffekt».

- Førsteprioritet
Statssekretær Trond Prytz i Justisdepartementet har tidligere uttalt til TV 2 Nettavisen at han ikke tror politiet henlegger mange tyverisaker dersom gjerningsmannen er kjent. Dette gjentar Prytz overfor TV 2 Nettavisen nå, til tross for en rekke historier som viser det motsatte. Oppklaringsprosenten taler også sitt klare språk.

- Er det noe galt med mentaliteten i politiet og systemet høyere opp når hverdagskriminalitet ikke prioriteres?

- Vi prioriterer hverdagskriminalitet veldig høyt. I tillegg til organisert kriminalitet, har dette førsteprioritet hos denne regjeringen, sier statssekretær Prydz til TV 2 Nettavisen.

Han understreker også at regjeringen satser sterkt på forebyggende arbeid, blant annet rettet mot barn og unge. Han viser blant annet til at antall villainnbrudd de siste årene har gått ned, men må innrømme at det samtidig har blitt flere tyverier av lette omsettelige gjenstander fra offentlig sted.

- Men vi er sannsynligvis nødt til å leve med et vist nivå på kriminaliteten her i landet, avslutter han.

Diskuter saken på Veggavisen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere