Bergen dropper Windows

Bergen kommune skal heretter satse på operativsystemet Linux på flere av kommunens systemer. Kommunen regner med å spare millioner når de kvitter seg med WIndows.

15.06.04 06:16

15.000 administrativt ansatte, over 35 000 skoleelever og lærere på 100 skoler i Norges nest største by vil snart styres av Linux-baserte systemer, skriver Bergens Tidende.

Ifølge dataselskapet Novell, som skal levere systemet, er Bergens overgang til Linux den største Linux-migrasjon hittil i Norge, og en av de største i Europa.

Gratis

I motsetning til Windows har Linux åpen kildekode. Det betyr at alle kan utvikle programvare på Linux-plattformen uten å gå veien om en leverandør. Og systemet kan lastes gratis ned fra nettet.

Operativsystemet ble opprinnelig utviklet av finnen Linus Thorvalds. Siden ble Linux nærmest en protest mot Microsofts verdenshegemoni på PC-en. Linux-entusiaster fra hele verden jobbet og jobber fortsatt med å utvikle systemet på dugnad.

De siste par årene har imidlertid også flere store IT-selskaper satset tungt på å videreutvikle systemet.

Valgfrihet

– Vi regner med besparelser på drift og innkjøp på flere millioner kroner. Men minst like viktig er det at vi opplever Linux som et mer sikkert og stabilt system. Samtidig setter vi stor pris på valgfriheten og det at vi slipper å være bundet av én leverandør. Med Linux som plattform, kan vi forhandle med flere leverandører og dermed få bedre betingelser. Med Windows er det bare én leverandør, nemlig Microsoft, sier teknologisjef Ole-Bjørn Tuftedal i Bergen kommune.

Bergen kommune vil også vurdere å ta i bruk Linux på PC-ene - både i skolene og som kontorstøttesystem. Det er allerede gjennomført en test i skolen, og det skal gjøres en ny neste år

– Både lærere og elever var veldig fornøyde. Systemet var også stabilt og mindre utsatt for hacking enn Windows. Det eneste problemet er at en del spesialprogramvare og administrative systemer lærerne bruker kun kjører på Windows. Vi får se hvordan vi kan løse det, sier teknologisjefen.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.