*Nettavisen* Nyheter.

Bergen ler av Oslo

Bergensere slikker sol og fryder seg over snøkaoset østpå. Vinn tur til solbyen her.

02.03.06 16:34

OSLO (TV 2 Nettavisen): Med saken Ikke for å være kjip, Oslo... har vestlandsavisen BT erklært vær-krig.

Se lesernes bilder nederst i saken!

La oss bare innrømme det med en gang – Bergens Tidende gjør rett i å ta igjen. Mens østlandspressen aldri lar sjansen gå fra seg til å mobbe vestlendinger som må tørke skoene med hårføner og som midt på sommeren opplever at bikkja alltid har våt pels, har endelig bergenserne tatt til motmæle.

Med god grunn. Mens sutrete østlendinger klager på snø, vind og dårlig måking, sitter bergenserne i solveggen med bena på tørr asfalt, drikker kakao og nyter vinterferien.

Søk på været 50.000 steder i Norge

Og det stopper ikke der. De neste dagene er det spådd sol, sol og litt mer sol i Bergen. Østpå blir det snø, snø og litt mer snø.

Bedre skiforhold østpå
Men er det krig de vil ha, så er det krig de skal få.

Skal TV 2 Nettavisen svare på tiltale, så må det være at vi østpå i det miste har mer snø på flat mark i Oslo sentrum enn vestlendingene har i skianleggene sine.

Vinn tur til Bergen

Send inn dine snøbilder på MMS og vinn enveis flytur til solfylte Bergen (for 2 personer)

NATIPS til 1984 eller e-mail: vaktsjef@nettavisen.no

PS! Husk navn og telefonnummer

Ta værdebatten på Veggavisen

På Blindern i Oslo sentrum ble det målt 60 cm snø torsdag. I Asker er det 93 cm snø og i skianlegget på Tryvann reklamerer man med 120 cm snø.

Ved Vestlandets store skisteder, er det derimot målingene lite å skryte av – selv for storkjeftede bergensere. På Kvamskogen er det målt 43 cm snø, Mjølfjell 40 cm og på Voss, vel og merke med en stor porsjon kunstsnø, er det nå 40 cm snø i bunnen av bakkene, mens man på toppen har 10 ekstra cm å boltre seg i.

Klikk på bildet for å forstørre.

Syting
Men det endrer ikke det faktum at østlandspressen den siste tiden har vært oversvømmet med artikler på rekordsnøen, dårlig brøyting, køer, stans i offentlig kommunikasjon og småulykker på glatta.

Som kjent lar bergensere sjelden sitt patriotiske humør vike for noen dråper vann, og sier at det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær – for så å ta på seg vestlandsbunaden «alleværsjakken» og trasker ut med høye støvler. Og nordpå klør man seg i hodet over sutringen over noen centimeter snø.

Spørsmålet blir da om sytingen er berettiget?

- All grunn til å klage
- Alt er jo ille i forhold til hva man er vant til. Snøfallet på Østlandet den siste måneden har vært ekstremt. Når må evakuere biler som kjører seg fast på motorveien mellom Skien og Porsgrunn på grunn av snø, er det uvanlig, sier meteorolog Martin Grønnevet ved Storm Weather Center til TV 2 Nettavisen.

Han er ikke i tvil om at de siste dagers snøfall gir østlendinger grunn til å klage.

- Været på Østlandet, særlig på onsdag, er slikt vær man forventer å finne på høyfjellsovergangene vinterstid. Det har falt mye snø, og kombinasjonen med mye vind gjør at nybrøytede veier straks blir fylt med snø, sier Grønnevet.

Men han mener ikke vi bør syte over dårlig brøyting.

- Jeg synes ikke det er rart at man får problemer med å fjerne disse snømengdene. Infrastrukturen i Oslo-området er ikke laget for så store snømengder. På høyfjellet og nordpå har man opphøyede veier som gjør at vinden blåser av, man har brøyteplasser og hus som er laget for dette, sier meteorologen.

- Hva kan man gjøre da?

- Det hjelper ikke om man har all verden med brøytebiler og traktorer. Man må bare innstille seg på været og sette seg inn og drikke kakao. La det snø og blåse fra seg. Det er det man er mer vant til på andre kanter av landet, sier Grønnevet trøstende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag