RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Vidar Langeland (Bergensavisen)

Bergens kaffeprinsesse stadig rikere

Sist oppdatert:
Med nesten 40 millioner kroner i formue og seks millioner i aksjeutbytte for 2003, er bergensordfører Herman Frieles datter Birgitte (26) unektelig et godt koneemne.

Med Bergens høvding til pappa, ordfører Herman Friele, et ansikt som Askepott og en bankkonto stor nok til å leve lykkelig alle sine dager til ende, har hun frem til nå vært viet oppsiktsvekkende lite plass i Norges kulørte medier.

Lav profil
Det burde ikke mangle på friere, for Herman Frieles eneste barn eier 12,76 prosent av aksjene i kongeriket, bare en prosent mindre enn kaffekongen selv. Og nå ligger pappas jente an til å få 6 millioner i utbytte på aksjene, skriver Bergens Tidende. Så godt som hele overskuddet på 50 millioner kroner fra Kaffehuset Friele skal deles ut i utbytte, i år som tidligere år.

Birgitte Friele (26) har klart å holde lav profil, til tross for pappas kjendisstatus og en fet bankkonto. Og i Vestlandets hovedstad kan den vakre millionarvingen bevege seg i byens gater som en vanlig borger.

Ordføreren kan få sju millioner

Selv kan Hermann Friele regne med å heve sju millioner i utbytte når regnskapet vedtas. Men det nesten som småpenger å regne mot hans formye på drøye 64 millioner kroner.

Til tross for et noe svakere resultat for 2003 enn året før er det ingen grunn til å bekymre seg for Friele-familien. Til sammen får ordføreren, hans datter og bror utbetalt 25 milloner kroner. Resten av overskuddet på 22 millioner kroner sendes ut av landet, til nederlandske Merrild Kaffe, som eier 45 prosent av det bergenske kaffehuset.

En milliard kaffekopper
Siste tre år, fra 2000 til 2003, har aksjonærene tatt ut til sammen 165 millioner kroner i utbytte.

Ifølge BT har Kaffehuset Friele en markedsandel på 35 prosent av kaffemarkedet her til lands. Friele Frokost Kaffe er landets største, med en markedsandel på 28 prosent. I fjor omsatte selskapet for 414 millioner kroner. Det betyr over 11 millioner kilo solgt kaffe, noe som tilsvarer over en milliard kopper kaffe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere