RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bergenserne skal kaste søppel rett ned i bakken

Kommunikasjonsrådgiver Kari Mjømen i BIR forteller at de første nedkastene i bossnettet snart er klare til bruk, og at en da vil trenge en elektronisk nøkkel for å åpne nedkastet. – Men alle restavfallsnedkastene har en «offentlig luke», tilføyer hun.
Kommunikasjonsrådgiver Kari Mjømen i BIR forteller at de første nedkastene i bossnettet snart er klare til bruk, og at en da vil trenge en elektronisk nøkkel for å åpne nedkastet. – Men alle restavfallsnedkastene har en «offentlig luke», tilføyer hun. Foto: Andreas Slettevold (Bergensavisen)
I høst kan beboere i Bergen sentrum slippe å tenke på hvilke dager søppelbilen kommer.

BERGEN (Bergensavisen): Den kommer nemlig ikke mer.

I deler av Bergen sentrum har nå de første nedkastene til det nye søppelnettet blitt montert. Kari Mjømen i BIR (Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap) er entusiastisk.

– For oss er dette historie, litt som da de første vannklosettene kom, forteller hun, med begeistring i stemmen til Bergensavisen.

Søppelnettet er i korte trekk et nettverk av rør, der husholdningene kaster søppelet sitt i såkalte nedkastpunkter, før disse tømmes ved hjelp av et fjernstyrt vakuum, slik at søppelet suges under jorden til BIRs terminaler. De første rørene til det bergenske nettet ble ifølge Mjømen lagt ned i bakken allerede i 2007 – da i Veiten og Vaskerelven.

I forgårs ble det montert nedkastpunkter i Strangehagen, og i går fikk også beboerne i Claus Frimanns gate sitt nye sted å kaste søppel.

Historisk fremskritt

– For oss er dette historie, og det vil bli et stort øyeblikk når vi får åpne søppelnettet, sier kommunikasjonsrådgiver Kari Mjømen, som kaller prosjektet «en stor satsing».

– Slik sett blir det litt som da vannklosettene kom. Søppelpannene har jo blitt hentet med biler siden 1930-tallet , sier hun til BA.

I første omgang er det 3000 husholdninger av de totalt 150.000 BIR betjener som vil bli koblet på nettet i høst.

Fra månedsskiftet oktober-november vil en på Klosteret, Engen, Nøstet og deler av Sydnes kunne kaste søppel via nettet, før Nordnes følger etter noe senere.

BIR har på sikt en ambisjon om at det skal være maksimalt 100 meter til hvert nedkastpunkt, men det er inntil videre variabelt hvor stor tettheten mellom punktene vil være for beboere i området.

Trygt og renslig

– Se så fine de er!

En datter går forbi med moren, men stopper for å iaktta søppelpannerstatterne Mjømen har trukket presenningen av. En gruppe tyske turister går forbi et par minutter senere. En kvinne stopper opp foran papir-, plast- og kartongluken, plukker opp et speilreflekskamera og fotograferer møysommelig den nye installasjonen i Strangehagen.

Det er likevel ikke først og fremst estetiske hensyn som er argumentet for søppelnett. Mjømen trekker frem brannsikkerhet, hygiene, slutt på store bossbiler i smitt og smau og ikke minst at spannene ikke blir fulle, som ulike fordeler med systemet. Dermed er det mye som taler for at kråker og rotter må annetsteds for å finne seg mat, når det ikke lenger er åpne spann å forsyne seg av.

– Og det vil bli lettere å kildesortere.

Les flere saker hos Bergensavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere