RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bermen bak skjermen

VEGG AV SKAM: Khamshajiny Gunaratnam fra Hammerfest, Sri Lanka og Groruddalen er blitt ny varaordfører i Oslo. Hun fikk dessverre ikke bare gratulasjoner å forholde seg til på Facebook.
VEGG AV SKAM: Khamshajiny Gunaratnam fra Hammerfest, Sri Lanka og Groruddalen er blitt ny varaordfører i Oslo. Hun fikk dessverre ikke bare gratulasjoner å forholde seg til på Facebook. Foto: Montasje laget av Nordlys
Sist oppdatert:
– Det holder ikke at hun har bodd i Norge nesten hele livet, at hun regner seg fra Hammerfest i nord og vokste opp i Groruddalen, skriver samfunnsredaktør i Nordlys.

KOMMENTAR (Nordlys):

Det er ikke nok at Khamshajiny Gunaratnam gikk på skole sju dager i uka i ti år etter å ha fått beskjed hjemmefra: Jobb hardt. Og yt mer for andre enn deg selv.

Kommentaren ble først publisert på nettsidene til Nordlys, men Nettavisen gjengir den med tillatelse.

Det er ikke tilstrekkelig at hun måtte svømme for livet fra Utøya da den blonde barnemorderen startet henrettelsene i 2011, da hun – sammen med annen norsk ungdom – i praksis jobbet for demokrati og toleranse her til lands.

Motet hun viste etter terroren hun opplevde teller ikke – at hun ikke ga seg, at hun nå har åtte år bak seg i Oslo bystyre.

Godt nok er det heller ikke at hun framstår som svært sympatisk, ydmyk, takknemlig – og svært engasjert på byens og befolkningens vegne.

Bermen bak skjermen har fått nok. Etter et demokratisk valg har Oslo fått en mørkhudet varaordfører. Og bermen bak skjermen holder det ikke ut – finner fram det verste skjellsordet de kan: Muslim!

Selv sier hun at hun er ateist, men heller ikke det holder. Bermen bak skjermen mener den vet bedre.

Denne uka fikk hun oppleve et nytt møte med det rasistiske Norge. Det var garantert ikke første gang. Heldigvis fikk hun en diger bukett roser, men oppsatsen inneholdt også en liten, men kvalmende mengde ugress fra en norsk hage som igjen trenger luking.

Nordmenn er vanligvis effektive der. Når grobunnen plutselig er god, henter folk fram verktøyet som virker, og fjerner ugresset tvert. Med anstendighet skal ondt fordrives.

Da Arne Myrdal og Folkebevegelsen mot innvandring forsøkte å få et slags fotfeste i Norge, vendte ti tusen nordmenn ham ryggen på Youngstorget høsten 1991. Folket lot aldri FMI få spre seg i den norske jorda.

I januar 2001 ble 15-åringen Benjamin Hermansen myrdet av rasister fordi han var mørkhudet. Tusenvis av nordmenn gikk i fakkeltog, selv ti år etterpå, for å minnes gutten og markere avsky mot rasisme og vold. Med kjærlighet skal ondt fordrives, som etter 22. juli 2011 og angrepene på europeiske jøder sist vinter.

Og nylig var vi vitne til hvordan de ynkelige sjelene i Pegida ble latterliggjort og til slutt tuslet rundt i tosomhet i norske byer. Med smil skal ondt fordrives.

I disse dager er Kathleen M. Blee i Norge. Hun er professor i sosiologi ved Universitetet i Pittsburgh, og har forsket på rasistiske og høyreekstremistiske miljøer i 30 år.

– Jeg mener at rasisme og ekstremisme bekjempes best ved at vi forholder oss tydelig til det når det kommer til uttrykk og kaller det ved dets rette navn. Ekstremistiske grupper bekjempes best ved å bli konfrontert og eksponert som de er. Det gjelder både tankegodset og taktikken som ligger bak. Denne strategien er særlig viktig for å avsløre rasistiske grupper og for å forhindre at de rekrutterer nye, unge medlemmer, sier Blee til forskning.no.

Det eksisterer skremmende mange norske, rasistiske grupper på Facebook. Og de har en deprimerende stor oppslutning, i åpne og lukkede rom. Disse menneskene hevder at demokratiet er under press, men bruker selv de mest udemokratiske av midler i kampen.

De verner altså ikke demokratiet, de truer det.

Flyktningstrømmen til Norge vil gi bedre vekstvilkår for mer rasistisk ugress, og Kathleen M. Blee mener vi har en jobb å gjøre, noen verdier å forsvare, et demokrati å verne.

Nå må vi ut i hagen igjen.

Her kan du lese flere nyheter på Nordlys.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere