Gå til sidens hovedinnhold

Beskylder Jagland for skattesnusk

Carl I. Hagen mener Thorbjørn Jagland bør skatte av sin bruk av privatbilsjåfør.

Hagen mener også at Oslo ligningskontor driver en politisk prosess mot Frps stortingsgruppe.

I boken «Ærlig Talt», som ble lansert onsdag, skriver Hagen om kollega Thorbjørn Jaglands (Ap) bruk av privatsjåfør:

«Stortingspresident Jagland snakker om skattemoral og at politikere burde gå foran som et godt eksempel, men mottar selv titusener av kroner i særfordel ved å bli hentet hjemme i Lier til Stortinget nesten hver dag. Og han blir kjørt også de dagene han ikke skal til Stortinget i egenskap av president, noe som selvsagt skulle vært innberettet som skattepliktig fordel for inntektsbeskatning.»

- Mener du at Jagland snyter på skatten?

- Om du bruker Stortingets bil når du skal på jobb, så har du en fordel av det som det skal skattes av. Når jeg har tatt dette opp, så får jeg ikke gehør. Det blir vist til at dette er sikkerhetskjøring. Men jeg er kjent med PSTs sikkerhetsvurderinger i forhold til Jagland og meg, og deres vurdering er at sikkerhetssituasjonen for han og meg er identiske, sier Hagen.

Ifølge Hagen benytter Jagland privatsjåfør relativt hyppig:

- Det skjer flere ganger i uken.

Avviser anklagen

Stortingspresident Jagland avviser at han skal skatte av bruken av privatsjåfør til og fra Stortinget.

- Min kjøring med Stortingets biltjeneste er sikkerhetskjøring i samråd med fagmyndighetene på området og i tråd med skattelovforskriften, sier Jagland til Nettavisen.

- Ingen er dømt

Frps stortingsgruppe er under granskning av Oslo ligningskontor for bruk av partiets midler. I boka skriver Hagen at han ikke vil innrømme feil i saken, med mindre han får en dom på det.

- Har jeg tatt feil etter en avgjørelse i domstolene, aksepterer jeg det, men ikke før, skriver Carl I. Hagen i boka si.

Overfor Nettavisen utdyper han:

- Det hender at et ligningskontor sender ut et stygt brev og at saken faller. Og ingen er dømt før det skjer i en domstol.

Og på tomannshånd innrømmer han at Frps stortingsgruppe kan ha gjort feil i forhold til at de ansattes ektefeller har fått være med på velferdsarrangementer.

- Overfor de ansatte har vi et arbeidsgiveransvar, så der stiller saken seg noe annerledes. Men stortingsrepresentantene er ikke ansatte i den forstand. Når det gjelder min kone, så har hun vært med som koffertbærer og sekretær, sier Hagen.

Han sier at han ikke har noen konkrete tall på hva en eventuell baksmell kan koste ham og kona.

- Politisk prosess

Hagen har tidligere valgt å tie om skattesaken, men i boka retter han hard skyts mot skattegranskerne, som han mener bevisst lekket saken til mediene før valget.

«Det at ligningsmyndighetenes toppledelse i Oslo har en klar politisk agenda, er for meg åpenbar. Bare det å sende en slik rapport til en stortingsgruppe like før et valg samt lekke det til pressen, burde medføre at den ansvarlige på ligningskontoret burde vært sparket ut i det ytterste mørke. En klarere politisk handling skal man lete lenge etter, og den øverste ansvarlige for ligningsforvaltningen, finansminister Kristin Halvorsen, har da også trykket rapporten til sitt bryst og brukt den for alt den er verd», skriver Hagen i boka.

- Ja, sier Hagen til Nettavisen. - Jeg mener at skattesaken mot stortingsgruppen er en politisk prosess, fordi ligningskontoret bare gransker ett parti. Hadde de gransket alle partiene på Stortinget, så hadde det vært noe annet.

- Men du at finansminister Kristin Halvorsen står bak denne prosessen?

- Ikke nødvendigvis. Det er mange offentlig ansatte som har sin egen politiske agenda, sier Hagen.

Seiersfest

Hagen føler seg også snurt over at partiets seiersfest på Ekebergrestauranten i etter valget i 2005 har åpnet øynene på skattemyndighetene.

«Skulle det være en utgift som skal skatteinnberettes for alle deltakerne, forventer jeg at alle middager og lunsjer som regjeringen holder med ektefeller også skal skatteinnberettes,» skriver han i boka

Selv om Hagen skyter hardt, innrømmer han også at det er «mitt ansvar» hvis skattemyndighetene skulle finne feil ved innberetningen for partimedlemmers ektefeller/samboere som er opp til vurdering hos ligningskontoret.

«Når det i skatteloven er åpning for en velferdstur i en weekend, har jeg ment at vi har vært innenfor skatteloven. Skulle det vise seg etter full behandling i ligningsnemnd, overligningsnemnd og eventuell domstol alt Frp har tatt feil, må jeg selvsagt ta konsekvensene av det,» skriver Hagen.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?