*Nettavisen* Nyheter.

Beskytt deg mot dødsbakterien

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Seks barn er allerede lagt inn på sykehus med nyresvikt. Nå mener Folkehelseinstituttet du bør beskytte deg.

22.02.06 14:41

(SIDE2): Det er allerede rapportert om seks syke barn i alderen tre til åtte år. Tre av barna er fra Oppland, og ett fra hver av fylkene Hedmark, Hordaland og Sogn og Fjordane, kan vi lese på Folkehelsas nettsider. Tidligere har det vært antatt at det er E.coli bakterien som har skylda.

- Alle prøvene vi har tatt på sjeldne versjoner av bakterien E.coli er negative, sier seksjonsoverlege Thore Henrichsen på barneintensiv ved Ullevål universitetssykehus. Han mener allikevel det er viktig å beskytte seg mot denne bakterien.

Han kan også bekrefte at barnas tilstand nå er stabil, men at de er bekymret over at de ikke vet hva kilden til barnas alvorlige tilstand kan være.

- Vi jobber nå på flere fronter for å kunne stadfeste med sikkerhet hvilken bakterie dette er. Det jobbes med å analysere matrester barna har spist og det ventes nå på flere ulike prøver for å finne ut hvilken variant av bakterien det er snakk om, sier overlege på avdeling for infeksjonsovervåkning, Øistein Løvolld.

- Tilstanden barna er offer for er en meget alvorlig tilstand, og i to til fem prosent av tilfellene er denne tilstanden dødelig, sier overlegen ved Folkehelseinstituttet.

Fordi Slike infeksjoner overføres vanligvis med storfekjøtt, grønnsaker, upasteurisert melk og vann, men smitte kan også skje direkte fra person til person eller ved direkte kontakt med dyr.

Husk også at bakterier i råvarer kan smitte over på ferdig mat om du skjærer salat på samme fjøl som du skar det rå kjøttet på.

Personer, og særlig barn, med blodig diaré bør søke lege raskt for utredning, advarer Folkehelsa.

Slik kan du beskytte deg mot bakterien:

  • All farsemat (herunder hamburgere, kjøttkaker og lignende) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
  • Unngå upasteurisert melk og melkeprodukter
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4 °C) - husk kjø leboks i sommervarmen
  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
  • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.

Ullevål universitetssykehus har onsdag ikke kunnet svare på om bakteriene er av typen E.coli.

Les flere helsesaker her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag