Beskytter lakse-brigadér

Forsvarsstaben hemmeligholder navnet på en betrodd forsvarstopp som lot seg påspandere laksefiske i Orkla. Saken er nå brakt helt opp til Forsvarets generaladvokat.

28.01.05 11:18

- Vi vil ikke ut med noen navn, sier brigadér Geir Anda, som er sjef for Forsvarsstabens presse- og informasjonsavdeling.

TV 2 Nettavisen har tidligere avslørt at sjefen for Hærstaben, brigader Arne Skjærpe, takket ja til å benytte seg av Thales' eksklusive lakserettigheter i Orkla.

Også en annen høyt betrodd toppsjef har latt seg påspandere laksefiske av Thales. TV 2 Nettavisen kjenner til at vedkommende er oberst i Hæren, men fungerer som midlertidig brigadér i en annen avdeling.

Men Forsvarsstaben beskytter sine egne, og vil ikke bekrefte navnet på denne brigaderen.

- Dette er en personalsak, sier Anda.

Til topps
Saken er så betent at generalinspektøren for Hæren, Lars J. Sølvberg, ikke tør stole på de juridiske vurderingene som er gjort internt når det gjelder reaksjoner mot de seks hæroffiserene som har deltatt på laksefiske.

Den interne granskingen var ferdig torsdag, men generalinspektør Lars J. Sølvberg valgte for sikkerhets skyld å sende saken over til Forsvarets generaladvokat Arne Willy Dahl.

- Han vil ha en vurdering fordi han følte saken er så kompleks at han må være på sikker grunn, sier Anda.

De seks risikerer alt fra irettesettelser til oppsigelser for eventuelle brudd på tjenestemannsloven og Forsvarets eget regelverk.

Etter det TV 2 Nettavisen forstår, er det gitt til dels motstridende forklaringer fra leverandøren Thales og hæroffiserene, som har hevdet at dette var private turer.

«Felttur»
Thales understreket først overfor TV 2 Nettavisen at lakseturene var svært spartanske og felt-aktige, med overnatting i campinghytter.

Men onsdag kunne TV 2 Nettavisen avsløre at «feltturene» forsvarstoppene fikk av Thales, inkluderte treretters middager, fiskerettigheter og badstu.

Utgiftene Thales hadde på to av de tre omtalte turene, var på minst 70.000 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.