Bestakk bankmann - slipper fengsel

Foto: (Roar Grønstad)

35-åringen slipper fengsel fordi han bidro til å avsløre en enda større kjeltring.

15.11.10 21:32

Den 35 år gamle mannen fra Lillestrøm hadde ikke finansiell sikkerhet og fikk ikke lån i banken. Men ved hjelp av 50.000 kroner og en bestikkelig bankmann i DnB Nor, fikk han innvilget et lån på en million kroner.

Slipper fengsel
Ifølge politiadvokat Rikard Berg i Romerike politidistrikt ser politiet svært alvorlig på korrupsjonssaken. Likevel slipper 35-åringen fengselssoning, skriver Romerikes Blad.

Han ble nemlig dømt til seks måneder betinget fengsel da saken nylig ble behandlet i Nedre Romerike tingrett.

- Korrupsjon er potensielt meget samfunnsskadelig. Og normalt ville slik aktiv korrupsjon gitt en ubetinget reaksjon. 35-åringen har imidlertid tilstått alt. I tillegg har hans forklaring vært viktig for å få saksbehandleren i banken og hans samarbeidspartner arrester, forteller politiadvokaten.

- En sentral person
Bankfunksjonæren - som jobbet på DnB Nors avdeling på Stovner - risikerer en vesentlig strengere straff.

Han er nemlig siktet for flere tilfeller av utroskap og korrupsjon. Han er en sentral person i det som betegnes som en av Norgeshistoriens største banksvindler, den såkalte banksvindelen i Østfold.

Ifølge politioverbetjent Bjørn-Helge Myhre i Økokrim er den suspenderte DnB NOR-medarbeideren siktet for flere tilfeller av utroskap eller korrupsjon.

- Dette dreier seg hovedsakelig om lån han har gitt i forbindelse med eiendomskjøp i Østfold, sier Myhre.

Politioverbetjenten er prosjektleder for etterforskningen av banksvindelen i Østfold. Ifølge Myhre er over 30 personer nå siktet i saken, deriblant flere bankansatte og såkalte mellommenn.

Det er personer fra bestemte innvandrermiljøer som er siktet i saken.

Ifølge prosjektlederen har mellommennenes oppgave vært å kanalisere personer fra eget miljø til utvalgte og bestikkelige bankansatte. Det var på denne måten 35-åringen fra Lillestrøm fikk innvilget lån.

Brukte falske takster
- Svindlene har stort sett gått ut på at personer fra disse miljøene har kjøpt opp rimelig eiendommer med ugunstige beliggenheter i Østfold. Deretter er eiendommen solgt videre til personer i det samme miljøet for vesentlig høyere pris, forteller Myhre.

Svindlerne har brukt både falske takster og lønnsslipper for å få innvilget lån.

- Svindlerne har utnyttet personer fra sitt eget miljø, personer som ikke har vært så lenge i Norge og derfor ikke kjenner banksystemet og prisnivået på boliger, forteller politioverbetjenten.

Ifølge Myhre har Finansnæringens Hovedorganisasjon beregnet at det er foretatt utbetalinger for over 100 millioner kroner til svindlerne. Hvor mye av dette som nå er realisert tap, vet han ikke.

- Det har vært flere tvangssalg av boliger, til en vesentlig lavere pris. Så tapene er nok betydelige, sier han.

Politiadvokat Rikard Berg foreslo i retten at 35-åringen skulle sone to av de seks månedene, men det fikk han ikke retten med på.

- I tillegg til tilståelsen og samarbeidet med politiet, la retten formildende vekt på at tiltalte ikke har misligholdt lånet. Han har til hensikt å betale, sier Berg.

Dette er banksvindelsaken:
I mai i fjor gikk politiet til aksjon i Østfold og pågrep og siktet flere personer for bankbedrageri.

I tiden som fulgte ble flere pågrepet og siktet, deriblant fire ansatte i DnB NOR.

Politiet mener de svindlet banker ved hjelp av falske takster og lønningsslipper.

Nå er over 30 personer siktet i det som betegnes som en av Norgeshistoriens største banksvindelsaker.

Nylig ble en 35 år gammel mann fra Lillestrøm dømt til seks måneders betinget fengsel, i det som betegnes som en liten grein av saken.

35-åringen betalte en bankfunksjonær 50.000 kroner for å få et lån på en million. Den aktuelle bankmannen anses som en sentral person i svindelsaken i Østfold

Les flere nyheter hos: Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.