RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bestrider Valgerds historie

Sist oppdatert:
Valgerd Svarstad Haugland anklager KrF for brutalt å ha ofret tidligere nestleder Einar Steensnæs. Men han forteller en helt annen historie.

- Jeg hadde bestemt meg for å gå av før landsmøtet våren 2003, men fikk veldig sterke oppfordringer av den øvrige partiledelsen om å fortsette og stå på, sier Steensnæs til TV 2 Nettavisen.

Tidligere partileder Valgerd Svarstad Haugland klandrer KrFs ”havarikommisjon” for at Steensnæs gikk som nestleder, og for at han senere takket nei til en ny periode på Stortinget.

- Det er eit stort tap for partiet, som evalueringsutvalget har indirekte ansvar for”, sier hun i boken ”Valgerd – eit portrett”. På pressekonferansen i går gikk hun enda lenger, og sa at dette var det verste resultatet av evalueringen.

Lot seg overtale
Men Steensnæs forteller for første gang at han ba om avløsning allerede våren 2003.

Han valgte likevel å fortsette som nestleder av hensyn til partiet.

- De pekte på at ledertrioen fungerte godt sammen, og jeg lot meg overtale etter sterkte anmodninger om å fortsette, sier Steensnæs.

- Har du angret på det?

- Du gjør deg jo noen refleksjoner om at du av og til skal følge magefølelsen og din egen overbevisning, men slik ble det nå ikke. Men jeg har nok tenkt, at den følelsen jeg hadde i 2003 skulle jeg ha fulgt.

Gikk frivillig
Steensnæs bestrider Svarstad Hauglands versjon om at han ble tvunget til å gå av som følge av evalueringsutvalgets knusende rapport om partiledelsen.

Han var innstilt på å trekke seg før evalueringsutvalget konkluderte med at partiledelsen burde vurdere sine stillinger.

- Valgresultatet og de tilbakemeldingene fra partiet som kom var egentlig tilstrekkelig for meg til å gå av, sier Steensnæs.

Einar Steensnæs ville gå, mens Valgerd Svarstad Haugland nølte.
Einar Steensnæs ville gå, mens Valgerd Svarstad Haugland nølte.

Valgerd nølte
”Eg syntes evalueringsutvalet gjorde ein dårlig jobb”, skriver Valgerd Svarstad Haugland i boken. Men hun var alene om denne oppfatningen i KrF-ledelsen.

- Evalueringsutvalget ga Valgerd det rådet at hun burde takke for seg, sloik situasjonen var. Det var vi samstemte om i partiledelsen. Jeg trakk konklusjonen om at vi hadde et felles ansvar og delte et skjebnefellesskap, og var helt klar på at jeg ville gå av som nestleder.

- Jeg hadde ingen problemer med å akseptere at vi skulle gå av. Valgerd trengte litt betenkningtid. Det respekterer jeg.

Steensnæs er ening med Svarstad Haugland i at innspillene fra de formelle organene i KrF burde skje i åpenhet, men har ingen innvendinger mot konklusjonen.

- Selve rapporten ga en dekkende beskrivelse, sier han.

Ønsket ikke personstrid
Steensnæs takket nei til en ny periode på Stortinget blant annet for å hindre ytterligere personstrid i KrF.

- Jeg synes ikke det var riktig av meg å stille opp, og bringe meg selv inn i en krevende persondebatt, sier han.

Stortingsrepresentanten valgte å trekke seg til tross fra klare meldinger fra ledeer i Rogaland KrFs nominasjonskomite om at han ville vinne en eventuell kampvotering om førsteplassen på stortingsvalgslisten.

Kritiske tilbakemeldinger fra flere lokallag medvirket til at han trakk seg – ikke minst fra Karmøy.

- Jeg fikk kritikk for jobben jeg gjorde som energiminister, fordi jeg jobbet mot forurensende gasskraftverk.

Han understreker at han ikke aksepterer kritikk for å gjennomføre det som er partiets program.

Høybråten telte ikke
Steensnæs sier avgjørelsen om at han ville trekke seg som listetopp ble tatt før partileder Dagfinn Høybråten ble lansert som listetopp i Rogaland.

- Jeg har ikke hatt noe med den prosessen å gjøre. Jeg håpet min avgjørelse kunne virke samlende på partiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere