RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Betaler 200.000 i skatt - hver dag

Sist oppdatert:
Selvangivelsen til Olav Thon veier 32 kilo. Han skatter mer enn mange tjener.

Fredag lanseres den autoriserte boken om Olav Thon, «Milliardær i anorakk»., skrevet av Hallgrim Berg - med Thons velsignelse.

I prologen til boka gir Olav Thon klar beskjed om hva han mener om norsk skattepolitikk;

«Når jeg starter bilen hver morgen, vet jeg bare en ting: også i dag må jeg yte mitt beste så jeg tjener nok penger til å betale all den skatten som ligningskontoret har planlagt å kreve inn fra meg i år. Staten skal ha sitt og Hole kommune resten. Selvangivelsen min i fjor veide toogtredve kilo. Personlig betaler jeg omlag 200.000 kroner i inntekts- og formueskatt hver eneste dag, 365 dager i året. Legger jeg til skatten fra de selskapene jeg eier majoriteten i, blir det mer en en million kroner netto å betale inn hver skapte dag.»

Gratis hotell
Fjellkjære Thon forteller i boken at Skarvheimen - mellom Jotunheimen og Hardangervidda - er favorittstedet hans:

«Det er disse fjella jeg kjenner best. Her er jeg rett og slett heime. Der er jeg aldri redd eller usikker.»

Og intet hotell kan måle seg med stjernehimmelen:

«Femstjerners hotell er bra, men et klart tusenstjerners hotell, under åpen himmel, kan ofte være enda bedre.»

Opp- og nedturer
Gjennom sitt 85 år lange liv, har Thon opplevd opp- og nedturer:

«I mellomtida har rykter om usanne beskyldninger om brannstiftelser, hallikvirksomhet, tyveri av militært utstyr på Hardangervidda under krigen og mange andre ting florert, i tillegg til en oppkonstruert farssak. Jeg har ofte undret meg over hvor alt dette kommer fra.»

Lykke
12 år etter et hardtslående oppslag i Økonomisk Rapport: «Forsikring: Brannbomben Olav Thon», ble Thon kåret til «Årets leder».

Han svarte da slik på hva som er resepten på «lykke»:

«Det må være noe så banalt som arbeidsglede. Det er en misforståelse å tro at folk blir så mye lykkelige av å slippe arbeid en stadig større del av livet.»

Arven
Olav Thon, som er god for 21 milliarder kroner, har ingen barn. Om arven skriver han:

«Jeg ønsker at de verdiene jeg har skapt, til slutt skal gis tilbake til det samfunnet som har gitt meg den muligheten jeg har grepet. Så lenge jeg kan, vil jeg arbeide hardt for å utvikle arbeidsplasser, og for at de virksomhetene jeg har kan drives på en sunn måte. Avkastningen vil bli best ved at virksomheten fortsetter etter min bortgang. Jeg håper formuen plassert på denne måten, vil være en god plassering av midlene.»

Så legger han til at:

«Jeg får ikke med meg en krone. Om jeg havner i himmelen eller i helvete, vet jeg ennå ikke. Derfor må milliardene planlegges til beste for samfunnet her på jord.»

Bybrannene
- Det er en bok som dokumenterer hva som har skjedd. Boken er ikke en rosemaling av meg, men det som står der er rett, sier Thon til lokalavisen Hallingdølen.

Boken er varslet som tidenes Askeladd-historie, om bondegutten fra Vats i Hallingdal som dro til byen for å selge reveskinn, og som endte opp som en av Norges rikeste menn.

«Klart jeg hadde glede av hver krone jeg tjente, men etter hvert var det spillet om suksess som fascinerte meg. De første kronene talte jeg en etter en, men etter hvert som jeg fikk mange av dem, fikk pengene egen logikk. For meg handler det ikke om penger som skal forbrukes, men forvaltes på aller beste måte. For så å øke sin verdi».

Under lupen
Boken kommer ut få dager etter Dag Ellingsens angrep på Thons karakter i sin uatoriserte bok «Reven - Olav Thon og han metoder».

– Jeg synes ikke bildet av Thons nøkterne liv med fjellturer, knekkebrød og havregrøt er så interessant. Jeg vil heller fokusere på hvordan han bygget sitt forretningsimperium, sier Ellingsen til Hallingdølen.

Thon mener Ellingsen er ute etter å sverte ham:

- Han er ute etter å sverte meg og rive ned et eventuelt glansbilde. Men jeg har ikke bedt om å være noe glansbilde, sier Thon til avisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere