*Nettavisen* Nyheter.

Betaler fiskere for ikke å fiske

Foto: Scanpix/Scan-Foto:Olav Hasselknippe

Laks som er tatt i elv er mer verdt enn laks tatt i sjø. Nå vil elveeierne i Gaula, Orkla og Stjørdalselva tilby sjølaksefiskerne penger for ikke å bruke fiskeretten sin.

En avtale om fiskestans kan være på plass alt fra neste år, skriver Adresseavisa. Det pågår nå forhandlinger mellom elveeierne og sjølaksefiskerne om leie av rettigheter i Trondheimsfjorden de neste fem årene.

Bakgrunnen for elveeiernes litt merkverdige tilbud er at forskere mener at stans i sjølaksefisket i Trondheimsfjorden kan øke elvefangstene med i størrelsesorden 15 tonn årlig. Og får man mer laks i elvene, vil dette være med på å styrke bestanden på sikt.

Ifølge Adresseavisa er det foreløpig uvisst hvor mange sjøfiskere som er interesserte i å inngå en avtale om å leie ut fiskeretten. Så langt foreligger det ikke noe konkret tilbud om kompensasjon for ikke å utnytte retten.

Ordningen man prøver å få på plass i Trondheimsfjorden, er ikke unik. I Nordfjord er det i dag et tilsvarende leieforhold. Her betaler elveeierne 60 kroner per kilo til sjølaksefiskerne for at de ikke skulle ut og trekke garn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.