RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Betaler til han dør

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Selv med en klekkelig Lotto-gevinst som drahjelp, vil Nokas-dømte David Aleksander Toska måtte betale for sine forbrytelser til han dør. Se hva han skylder!

STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Fredag ble den selvutnevnte hovedmannen bak Nokas-ranet dømt til 19 års fengsel i Nokas-saken. Men det er ikke bare fengselsstraffen som svir for 30-åringen.

I tillegg til lange fengselsstraffer ble de Nokas-tiltalte også dømt til å betale til sammen over 52,5 million kroner i erstatning og oppreisning til forsikringsselskap, Nokas, politimannen Arne Sigve Klunglands etterlatte og fire Nokas-ansatte.

Dommen om erstatning er såkalt «in solidum», noe som tilsier at alle står ansvarlig for hele beløpet. Kan ikke én betale, må de andre betale for ham.

Skylder 87 mill i dag
Men det er ikke bare i forbindelse med Nokas-ranet at Toska ble dømt til skyhøye erstatningssummer. For en drøy uke siden ble Toska dømt til å betale 34 millioner kroner i erstatning til DnB Nor etter bankboks-kuppet på Bryn i 2001. I tillegg skal Telenor ha en halv million kroner.

Dermed skylder Toska til sammen drøye 87 millioner kroner – før rentene begynner å løpe. For ordens skyld må det legges til at ingen av dommene så langt er rettskraftig.

Hundretalls millioner med renter
Dersom dommen blir stående slipper Toska tidligst ut av fengsel i 2019, etter å ha sonet i 13 år bak lås og slå. Det er det man antar er minimumstiden Toska må sone.

Og mens Toska sitter i fengsel, går rentene. Ifølge hans forsvarer, advokat Øystein Storrvik, vil ikke Toska kunne betale ett øre så lenge han sitter bak lås og slå.

Så etter 13 år, med renter og renters rente, vil erstatningssummen da være oppe i svimlende 191.838.780 kroner.

I verste fall blir rekker Toska å feire nyttår i fengsel 19 ganger før han igjen er en fri mann. Gjør man beregninger med dagens morarentesats på 9,25 prosent, skylder Toska over 240 millioner kroner når han slipper ut.

Gjør dine egne beregninger med morarente her. (ekstern lenke)

Dette skylder Toska:

51.465.574 kroner til If skadeforsikring.

50.000 kroner til Norsk Kontantservice (Nokas)

475.000 kroner til Klunglands enke

300.000 kroner til Klunglands to barn

320.000 kroner til fire Nokas-ansatte (80.000 kr på hver)

30.000 kroner til politibetjenten som ble skutt mot på Domkirkeplassen

I tillegg kommer erstatningsbeløpene etter bankbokskuppet på Bryn på 34,5 millioner kroner.

Betaler i over 1000 år
Spørsmålet mange stiller seg er hvor Toskas andel av ransutbyttet er blitt av. Selv har han hevdet at alt er brukt opp. Likevel gjenstår det å finne utbyttet fra bankboks-tyveriet på Bryn. Her ble det bortatt verdier for rundt 20 millioner kroner som aldri er funnet.

Men hvorvidt Toska faktisk har penger liggende «nedgravd», er et spørsmål vi trolig aldri vil få svar på.

Dersom Toska skulle få en legitim jobb når han en dag slipper ut av fengsel, kan man gjøre følgende regnestykke: Sett at han vil tjene det som er gjennomsnittslønnen til en norsk arbeidstaker, på rundt 336.000 kroner i året, kan man anta at han vil klare å betale rundt halvparten av lønna, om lag 150.000 kroner, til sine kreditorer uten å havne under fattigdomsgrensa i Norge.

Og med en slik nedbetalingsrate, vil det ta Toska mellom 1280 og 1600 år å blir kvitt gjelda – og det før renters rente er beregnet for disse årene.

- Beløpet er ikke viktig
For Toskas forsvarer, advokat Øystein Storrvik, er ikke dette et tall Toska kan forholde seg til.

- Dette blir et svimlende beløp. Men det er heldigvis ordninger som gjør at Toska får beholde penger til livets opphold når han slipper ut. Det viktigste for oss er ikke beløpet, men at han vil klare å få orden på livet sitt. Det vil han klare så lenge han har penger til livets opphold, sier Storrvik til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere