RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Betalte vekter 25.000 kroner

Sist oppdatert:
En vekter i Securitas med ansvar for et større område i Oslo, tilbød Toska hjelp. For dette fikk han 25.000 kroner.

OSLO TINGHUS (TV 2 Nettavisen): Det fortalte David Aleksander Toska i Oslo tingrett mandag. Toska står tiltalt for innbruddsforsøk i Norsk Medisinaldepot og grovt innbrudd i Gjensidige Nor-filialen på Bryn. Rettssaken startet i Oslo, men må trolig ha pause i forbindelse med domsavsigelse i Nokas-rettssaken som trolig faller neste uke.

Toska sa i retten at han nekter straffskyld etter tiltale, og mener ifølge sin forsvarer at tyveriene ble fremprovosert av politiet. Bakgrunnen for dette er at vekteren skal ha samarbeidet med politiet.

Toska er midt i sin forklaring nå.

- Jeg møtte NN (vekteren, red.anm.) på Grefsen sommeren 2000. Han hadde ansvaret for alle Securitas' alarmkunder i en bestemt sone. Da jeg møtte ham, kjørte vi rundt og så på forskjellige steder han hadde kontroll på, sa Toska.

- Var han ikke vekter? spurte dommeren.

- Jo.

- Men da driver man jo ikke med sånt?

- Nei, i utgangspunktet ikke. Men han gjorde i alle fall sånn.

- Fikk han noe penger eller løfte om provisjon?

- Ja, det var meningen. Jeg gav ham 25.000 kroner ved første møte, sa Toska.

Fikk ideen på TV
Gjennom de første møtene Toska hadde med Securitas-vekteren ble han fortalt om inngående detaljer om Securitas' alarmer og systemer.

- Jeg får høyere og høyere forståelse på Securitas’ reaksjonssystemer. Etter hvert begynte vi å se på banker, sa Toska.

Toska fortalte i retten at han hadde sett på TV noen som forsøkte å rane en bank ved å borre seg inn i velvet fra et lokale utenfor banken. Toska sier han fikk ideen, men videreutviklet denne videre.

- For det spesielle her var at NN (vekteren, red.anm.) tilbød sitt samarbeid. Han var jo den som skulle rykke ut og foreta kontrollen dersom alarmen gikk, sa Toska.

Gjennomførte test
Toska forteller at de i september 2000 bestemte seg for å foreta en såklat testbrudd på telefonlinjen ved Manglerud. Ved å kortslutte telefonnettet i området, ville alarmen bli satt ut av spill. Ved hjelp av opplysninger fra vekteren finner Toska telefonkabelen og kortslutter denne.

- Jeg stor utenfor Manglerud senter i to timer. I løpet av denne tiden var det mange vaktbiler og mye aktivitet. Jeg skjønte da at dette ville bli vanskelig og begynte å innstille meg på at dette ikke kom til å gå, sa Toska.

Men ved neste møte kort tid senere foreslo vekteren bankfilialen på Bryn.

- Problemet med Manglerud var at det var så mange bedrifter og banker som skulle ha vakthold. Så det kommer ofte vakthold hit. Vi visste ikke hvor mange timer det ville ta å borre oss gjennom til velvet, om det tok to, seks eller åtte timer. Så man var avhengig av å få arbeide i fred. Så jeg gir opp Manglerud. Da kommer han med forslaget om Bryn. Og her var det han som hadde vakthold, sa Toska.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere