*Nettavisen* Nyheter.

Betew tryglet retten

Metkel Betew ga Stavanger tingrett sine siste bedende ord før Nokas-dommerne setter seg ned for å vurdere de tiltaltes skjebne.

17.01.06 16:36

- Ærede rett. Dere er oppegående mennesker som er opptatt av sannheten. Derfor kan dere ikke tro på NN (Den 57 år gamle heleridømte mannen som sa Betew innrømmet ranet, journ.anm.). Jeg har sonet min dom og gjort opp for meg. Jeg ber om en fordomsfri og rettferdig behandling. Dette ranet har jeg ikke vært med på.

Det sa Metkel Betew like før dommer Helge Bjørnestad avsluttet rettsforhandlingen i Stavanger tingrett tirsdag. De siste dagene har forsvarerne til Metkel Betew og flere av de andre tiltalte argumentert sterkt for at tingretten må frifinne deres klienter. Ved siden av Betew, mener også Kjell Alrich Schumann, Ridvan Halimi, Lars-Erik Andersen, Alf Henrik Christensen, Thomas Thendrup og Dan Pettersen at de ikke var med på ranet slik påtalemyndigheten hevder.

Dom før 20. februar
Det er ventet at dommen i Nokas-saken vil komme før 20. februar. Allerede 20. mars starter ankesaken i Gulating lagmannsrett. Dommen må foreligge en måned før, slik at det blir tid til en ankefrist på én måned.

Før Helge Bjørnestad slo klubba tirsdag advarte Erling Havnås forsvarer, John Christian Elden, mot å starte domskonferansen før spørsmålet om utlevering av avlyttingsmateriale endelig er avgjort.

Tirsdag ble det kjent at Stavanger tingrett ga påtalemyndigheten delvis medhold i tilbakeholdelse av informasjon om ni personene som har blitt avlyttet. I retten sa Elden at det ville være saksbehandlingsfeil av retten hvis de tar saken opp til doms før alle bevisene foreligger.

- Stadig nye bevis
Dommer Helge Bjørnestad sa i retten at det i denne saken ikke er mulig å vente på at alle bevisene har kommet på bordet, fordi det hele tiden kommer nye bevis og nye momenter inn i saken.

Så sent som 25. januar skal spørsmål rundt avlyttingsmaterialet opp i Høyesterett. John Christian Elden har bedt om innsyn i dokumenter som er utarbeidet av påtalemyndigheten for å begrunne hvorfor forsvarerne ikke skal ha innsyn i dette materialet.

I disse dokumentene kan det ligge viktig informasjon om hvorfor avlytningsmaterialet er viktig å holde hemmelig.

- Det mener vi er urimelig. Vi risikerer å måtte gi mer informasjon ved å gå til retten med 242-saker, sier statsadvokat Linda Myrdal til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.