RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bettum selger arvegodset

Sist oppdatert:
Bettum-familiens storslagne gårdseiendom i Sandefjord er til salgs. Sjekk prisen og bildene her.

Anders Bettum (44) er eldste sønn av Bjørn Bettum, en av de mest kjente skikkelsene i norsk shipping de siste tiårene. Bjørn Bettum var direktør i rederiet Kosmos, og kompanjong med den legendariske shipping-magnaten Anders Jahre.

Nå har Anders Bettum bestemt seg for å selge 12 mål av Øvre Gokstad Gård i Sandefjord - med bygninger, tennisbane og hageanlegg. Den storslagne gårdseiendommen har tilhørt Bettum-familien i flere generasjoner. Prisantydning er 18 millioner kroner.

- Min mor og mine søsken bor i Oslo. Selv har jeg bodd i mange år i USA. Jeg har ingen stor tilknytning til Sandefjord. Det er også helt klart at det koster veldig mye å vedikeholde en slik eiendom, sier Bettum til Nettavisen.

Bettum er ikke selv vokst opp på gården, da hans foreldre, Bjørn og Berit Bettum overtok den så sent som på 1980-tallet. Da hadde Anders flyttet til USA for å utdanne seg til økonom.

Se bilder av gården nederst i artikkelen.

12 mål
Gården, med adresse Øvre Gokstadvei 21, er på cirka 12 mål. Kjøperen av denne eiendommen vil få nok plass å boltre seg på. Hovedhuset er på hele 536 kvadratmeter. Det har stue med flislagt kakkelovn, bibliotek, egen vinkjeller, samt flere bad. Dersom ikke dette er tilstrekkelig, følger det med en toetasjes sidebygning med grunnflate på 106 kvadratmeter.

Øvre Gokstad Gård regnes som en av de aller vakreste i Vestfold. Ifølge Sandefjords Blad er den blant de utvalgte gårdene som har fått plass i verket «Storgårder i Norge». I middelalderen tilhørte den både biskopen i Oslo og Sankt Olavsklosteret i Tønsberg. Etter reformasjonen på 1500-tallet ble den krongods under kongen, for senere å tilhøre blant annet Laurvig Grevskap.

På 1800-tallet lå gården under Treschow, før den ble solgt til Ole Christian Hansen i 1871. Hansen var seilskutereder, og er selger Anders Bettums tippoldefar. Svigersønnen til Ole Christian Hansen, Magnus Bettum, overtok gården i 1909, og på dene måten kom Bettum-navnet inn. I 1931 var det Magnus Bettums sønn, Frithjof Bettum, som overtok.

Shipping
- Frithjof Bettum er min farfar. Han var kompanjong med Anders Jahre i en advokatvirksomhet, som senere utviklet seg til det som skulle bli rederivirksomheten til Anders Jahre, sier Anders Bettum til Nettavisen.

Anders Bettums far, Bjørn Bettum, var i mange år Anders Jahres nære medarbeider og høyre hånd. Bjørn Bettum var administrerende direktør i Jahre-selskapet Kosmos fra 1978 til 1989.

LES OGSÅ:30 års dragkamp om Jahre-formuen

I jakten på det myndighetene mener er Anders Jahres skjulte milliardformue i utlandet, gikk Anders Jahres dødsbo til et omfattende erstatningssøksmål mot Bjørn Bettum på 1990-tallet. Saken var ikke avsluttet da Bjørn Bettum døde av kreft i 2002.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere