RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bevegelser i Veslemannen forbløffer eksperten: – Det ser ut som det er bombet

Fjellpartiet Veslemannen onsdag morgen, med tydelige spor av ras. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Fjellpartiet Veslemannen onsdag morgen, med tydelige spor av ras. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
NVE opprettholder rødt farenivå for fjellpartiet Veslemannen. Høye temperaturer vil sannsynligvis sørge for mye bevegelse fremover.

- Vi er forbløffet, sier Lars Harald Blikra, som er seksjonssjef i Norges vassdrags- og energidirektorat i et intervju med NRK Dagsrevyen onsdag kveld. 

Ifølge eksperten har det vært bevegelser på nesten 50 centimeter det siste døgnet. Han mener det er enkelt å se de kreftene som nå er på full gang.

- Det ser ut som det er bombet, deler av det, med all steinspranget. Men vi får ikke det store skredet ennå, vi trenger at mer masse forsvinner eller at det nedre frontpartiet, som holder ting på plass, gir etter og gjør at vi kan få et stort skred, sier Blikra. 

Se pressekonferanse fra Mannen nederst i saken. 

Beboere evakuert

Beboerne under det ustabile fjellpartiet ble evakuert da farenivået ble hevet til rødt ved tirsdag ettermiddag. 

– Det er varslet varmt vær med sol og temperaturer opp i sju plussgrader på Mannen torsdag. Langtidsvarselet indikerer høye temperaturer hele uken. Vi venter at de høye temperaturene vil føre til fortsatt snøsmelting og tilførsel av vann til fjellpartiet. Bevegelsene i fjellpartiet vil derfor sannsynligvis fortsatt være høye fremover, sa geolog og Blikras kollega Gustav Pless i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på en pressekonferanse onsdag ettermiddag. 

– En liten krigssone

Varme temperaturer og vedvarende snøsmelting vil bidra til de store bevegelsene.

– Det er over en meter snø i enkelte partier. Den har begynt å smelte, samtidig som det kom en god del regn. Det har ført til at vannet kommer ned i fjellpartiet og gir økt bevegelse, forklarte Blikra tidligere på dagen.

Et bilde viser ganske mye «skitt» på snøen i den nedre delen av fjellpartiet.

– Det ser nesten ut som en liten krigssone der, for det var mange mindre og større steinsprang tirsdag kveld og utover natta. Det er veldig stor aktivitet, sa geologen.

Rødt farenivå ved Mannen Åndalsnes 20180913. Ordfører Lars Olav Hustad og seksjonsjef Lars Harald Blikra på onsdag kvelds pressekonferanse om situasjonen ved Veslemannen. Ni beboere ved fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal har måttet evakuere som følge av store bevegelser i fjellet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Varmt vær i vente

Sivilforsvaret har registrert 18 større og mindre ras, de fleste tirsdag kveld mellom klokka 21 og 23.30.

Det røde farenivået betyr at beboerne som er evakuert, ikke får flytte hjem igjen. Det gjelder fortsatt ferdsels- og oppholdsforbud i området. Togstrekningen mellom Dombås og Åndalsnes er også stengt for trafikk på grunn av rasfaren. 

Femte evakuering i år

Veslemannen er et relativt lite, men svært aktivt parti av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen. Veslemannen har et volum på 120.000-180.000 kubikkmeter, noe som tilsvarer rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen.

Faren for ras har ført til at beboerne under Veslemannen har vært evakuert en rekke ganger de siste årene. Tirsdagens evakuering er den femte i år og den tiende siden 2014. 

– Vi er glade for at varslingen fungerer som den skal. Det var ikke så mange timene fra vi gikk i rødt i går til det kom steinsprang fra fjellet. Dette viser at vi har et godt system, sa Rauma-ordfører Lars Olav Hustad under pressekonferansen onsdag.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere