Bevisene som skal felle Krekar

Foto: (TV 2)

I dag vil regjeringsadvokat Tolle Stabell fortelle Oslo tingrett hvorfor mulla Krekar skal ut av landet.

22.06.05 08:21

- Å være en fare for rikets sikkerhet er ikke straffbart, men det er en utvisningsgrunn, sa Tolle Stabell i sitt innledningsforedrag for to uker siden.

I dag skal han peke på bevisene for at mulla Krekar er en fare for rikets sikkerhet. Stabell mener også at Krekar har brutt utlendingsloven og kan sendes ut av landet på dette grunnlag alene, men det er likevel rikets sikkerhet som blir det sentrale punktet.

- Tvilsomme kilder
I sin avslutningsprosedyre fortalte Brynjar Meling Oslo tingrett at utvisningsvedtaket mot Krekar er bygget på indisier fra svært tvilsomme kilder.

- Ifølge myndighetene fremstår dette Palltalk-beviset nærmest som avgjørende. Stadig kom Erna Solberg og Jørn Holme (sjef for Politiets sikkerhetstjeneste) tilbake til dette. Når de bygger opp dette beviset så forteller det kanskje mer om hvor mye bevis de egentlig har i saken, sa Meling i retten.

Stabell brukte Palltalk-beviset svært aktivt i sitt innledningforedrag. Det var her Stabell mener at Krekar nærmest har sagt han vil sprenge seg selv i luften ved den amerikanske ambassaden i Oslo. (Se egen sak).

Slaktet bevisene
Sist uke nærmest slaktet tidligere etterforskningsleder i Økokrim, Erling Grimstad, de såkalte Palltalk-bevisene. Han sa i retten at de hadde blitt gjenstand for grundig etterforskning i straffesaken, men at de til slutt ikke hadde blitt tillagt stor vekt. Grimstad levnet liten tvil om at Krekars uttalelser ikke hadde vært så faretruende som først antatt.

Nettopp den omfattende etterforskningen i straffesaken kan bli Stabells problem.

- Når man har 3700 sider om en persons liv og levne gjennom de tre siste årene så kan man ikke hoppe bukk over dette, sa Meling i retten.

Han pekte ikke bare på at etterforskningen hadde blitt henlagt. Han viste også til at Økokrim ikke hadde fått medhold i varetektfengslinger og andre inngrep som de ønsket rettens godkjennelse til. Det betyr at dommeren ikke engang fant siktelsen 50 prosent sannsynlig.

- Et fyrtårn for terrorisme
Stabell kommer til å peke på at det i denne saken ikke gjelder hva Krekar eventuelt har gjort, men hva han kan gjøre i fremtiden. Ikke bare i egen person, men som leder. PST-sjef Jørn Holme var soleklar i retten da han sa at Krekar kan bli et fyrtårn for terrorisme i Norge.

I tillegg vil Stabell hevde at stater har en stor frihet til å vurdere hva som er i rikets beste interesser, og at domstolen skal være forsiktig med å overprøve myndighetenes skjønnsutøvelse. Spesielt i denne saken, fordi noe av informasjon som utvisningsvedtaket bygger på, er hemmelig.

Debatten går om mulla Krekar i Veggavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.